Sabiedrības acīm tiks atklāts jaunākās paaudzes B-21 stratēģiskais bumbvedējs

Tehnika un ekipējums
Defence news/ Sargs.lv
Northrop Grumman
Foto: Northrop Grumman

2. decembrī iezīmēs jaunu laikmetu lidmašīnu tehnoloģijā un attīstībā - notiks uzņēmuma “Northrop Grumman” stratēģiskā bumbvedēja B-21 atklāšana.  Vairāk nekā pēc trīs gadu desmitiem ir radīts pietiekami attīstīts bumbvedējs, kuru var kvalificēt par sestās paaudzes lidmašīnu – B-21, tā militārajam medijam “Defence news” saka “Northrop Grumman” Aeronautikas sistēmas vienības prezidents Toms Džonss (Tom Jones), kuri ražo bumbvedējus un citu militāro tehniku ASV vajadzībām. Pašlaik gan bumbvedējs piedzīvo dažādas testa pārbaudes, taču lidot tas sāks, iespējams, jau 2023.gadā.

Kā daļa no programmas Tālās darbības rādiusa bumbvedēji (Long Range Strike Bomber (LRS-B)), B-21 ir liela attāluma, lielas kravnesības, radariem nepamanāms starpkontinentālais stratēģiskais bumbvedējs ASV gaisa spēku vajadzībām, kas spēj piegādāt parastos un kodoltermiskos ieročus.

Toms Džonss skaidroja, ka “Northrop Grumman” uzņēmuma radītā B-21 bumbvedēja “stealth” tehnoloģiju nodrošina atvērto sistēmu arhitektūras izmantošana un apvienoto visu domēnu vadības un kontroles tehnoloģiju (JADC2) iekļaušana datu apmaiņai dažādās platformās. Tas padarīs lidmašīnu par "pirmo no sestās paaudzes sistēmām". JADC2 ir Pentagona centieni savienot sensorus ar šāvējiem dažādās kara jomās.

T.Džounss sacīja, ka nākamo dažu mēnešu laikā pirmajam B-21 tiks veikta papildu pārbaude, lai pārliecinātos, ka tas ir gatavs pirmajam lidojumam. Tas ietver barošanas sistēmu ieslēgšanu un izslēgšanu, to dzinēju darbināšanu, manevrēšanas testa braucienu veikšanu un citus standarta integrācijas testus.

Uzņēmuma pārstāvis cer, ka B-21 modeļa testa lidojumi, kuros tiks izmantota ražošanai reprezentatīvā lidmašīna, kas būtībā ir identiska ar izlaižamajām sērijas lidmašīnām, pavērs ceļu ātrākai lidmašīnu pārdošanai un izmantošanai ASV Gaisa spēkiem.

Aeronautikas sistēmas vienības prezidents arī norādīja, ka “Northrop Grumman” izmanto digitālo testēšanu, lai pilnībā novērstu riskus un atrastu iespējamās B-21 problēmas virtuālajā vidē. Viņš piebilda, ka, veicot virtuālos testus, uzņēmums varēja uztvert un novērst problēmas, pirms tās nonāca reālajā pasaulē.

Pagaidām dažādās izstrādes stadijās ir seši B-21, tostarp pirmā izmēģinājuma lidmašīna. Otrais pilnīgais B-21 tiek saukts par G1, kas būs zemes izmēģinājuma lidmašīna.

B-21 atklāšanas dienā tiks iekļauta "progresējoša aeronautikas izstāde", kurā tiks demonstrēti vairāki lidaparāti, tostarp B-25 Mitchell — tāda paša veida bumbvedējs, ar kuru lidoja Doolittle Raiders, kura vārdā arī ir nosaukts B-21. Kā medijam “Defence news” sacīja “Northrop Grumman” pārstāve Ketrīna Tompsone (Katherine Thompson) B-21 atklāšana piektdien būs "dienas lielais fināls".

Dalies ar šo ziņu