Lietuva pašgājējhaubices “Caesar” no Francijas plāno iegādāties 2027. gadā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/LRT.lt
Francijas uzņēmuma "Nexter Systems" izstrādātā 155 mm pašgājējhaubice "Caesar" Ukrainā
Foto: REUTERS/Scanpix

Lietuva tuvāko gadu laikā no Francijas plāno iegādāties 155 mm kalibra artilērijas sistēmas – pašgājējhaubices “Caesar”, tā pēc vizītes Parīzē paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Viņš gan norādīja, ka pagaidām vēl ir pāragri runāt par konkrētiem datumiem, taču šis Lietuvas bruņotajiem spēkiem svarīgais iepirkums varētu tikt realizēts 2027. gadā vai arī nedaudz agrāk.

Jau ziņots, ka Lietuvas aizsardzības ministrs Parīzē tikšanās laikā ar Francijas aizsardzības ministru Sebastjēnu Lekornu (Sebastien Lecorn) parakstīja nodomu protokolu par 18 pašgājējhaubiču “Caesar” iegādi.

Saskaņā ar līgumu Lietuva pievienosies arī “Caesar Mark II” jaunās paaudzes artilērijas sistēmas attīstības programmai, ko īsteno Francijas aizsardzības ministrijas iepirkumu aģentūra.

Image
Lietuva
Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija

Jauno pašgājējhaubiču iegādei Lietuvas aizsardzības ministrija plāno atvēlēt aptuveni 110 līdz 150 miljonus eiro.

“Mēs gribētu saņemt artilērijas sistēmu jaunāko modifikāciju, ko Francija cer pabeigt 2024. gadā. Šīm haubicēm būtu arī ballistiskā aizsardzība un vēl vairākas funkcijas, kas ir svarīgas pašgājējartilērijas sistēmai,” sacīja Lietuvas ministrs, piebilstot, ka lēmums iepirkt jaunas ieroču sistēmas paātrināts pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, šī gada sākumā.

“Tas, kam bija jānotiek aptuveni 2030. gadā vai vēlāk, tagad notiks 2027. gadā,” viņš sacīja.

Tāpat Lietuvas un Francijas aizsardzības ministri divpusējās tikšanās laikā pārrunājuši arī “abu valstu militārās sadarbības tālākās attīstības perspektīvas”, un abi ir vienisprātis, ka “ir jomas, kurās Eiropas valstis varētu pielikt lielāku piepūli”.

Dalies ar šo ziņu