Latvijas un Spānijas aizsardzības ministri pārrunā zenītraķešu sistēmu NASAMS nogādāšanu Latvijā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS
Foto: KONGSBERG/Flickr

Pirmdien 30. maijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks telefonsarunā ar Spānijas aizsardzības ministri Margaritu Roblesu Fernendezu (Margarita Robles Fernández) pārrunāja NASAMS zenītraķešu bateriju ar aptuveni 100 karavīriem nogādāšanu Latvijā valsts aizsardzības stiprināšanai.

“Spānija ir apliecinājusi, ka ir un arī turpmāk būs uzticama partnervalsts, un šajā gadījumā ir piemērs tam, kā rīkojas īsti sabiedrotie. Notikušajā telefonsarunā pateicos ministrei par Spānijas devumu un darīju zināmu, ka tuvākajā laikā tiks pabeigti nepieciešamie sagatavošanās darbi, lai jau drīzumā zenītraķešu sistēmas tiktu nogādātas Latvijā,” telefonsarunā pārrunāto atklāja A. Pabriks.

“Spānijas lēmums uz Latviju nosūtīt NASAMS zenītraķešu bateriju ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanā. Ņemot vērā, ka Latvijas bruņoto spēku rīcībā pašreiz nav šādu spēju, šis aizsardzības spēju papildinājums ir īpaši nozīmīgs, uzskatāmi demonstrējot sabiedro atbalstu,” Spānijas lēmumu vērtē aizsardzības ministrs Artis Pabriks. “Vienlaikus Latvijai pēc iespējas ātrāk jāsāk savu pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādes process, jo karš Ukrainā parāda pretgaisa aizsardzības nozīmi civiliedzīvotāju aizsardzībai.”

“Mēs esam pilnībā uzticīgi savām saistībām pret NATO. Mūsu karavīri šobrīd jau atrodas Latvijā un Lietuvā, mūsu kuģi ir Vidusjūrā,” paziņojusi Spānijas aizsardzības ministre M. Roblesa Fernendeza, uzrunājot sabiedrību Bruņoto spēku dienas parādē par godu 30. maijā gaidāmajai 40. gadskārtai kopš Spānijas iestāšanās NATO.

Norvēģijas zenītraķešu sistēmas NASAMS Spānijas kontingenta baterija ar aptuveni 100 karavīriem papildinās Latvijā esošo NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Spānijas kontingentu.

Jau ziņots, šī gada marta sākumā, reaģējot uz Krievijas nepamatoti sākto karu Ukrainā, Spānijas premjerministrs Pedro Sančess (Pedro Sánchez) vizītes laikā Latvijā paziņoja par Spānijas lēmumu uz Latviju nosūtīt vēl aptuveni 150 karavīrus, tādējādi raidot nepārprotamu signālu Krievijai par NATO vienotību.

Šobrīd Latvijā ir izvietotā NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālā kaujas grupa, ko vada Kanāda, apvieno vairāk nekā 1500 karavīru no 10 valstīm – Kanādas, Albānijas, Čehijas, Islandes, Itālijas, Melnkalnes, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Slovākijas. Ikdienā karavīri kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem piedalās mācībās, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Dalies ar šo ziņu