Spānija plāno nosūtīt uz Latviju zenītraķešu bateriju un aptuveni 100 karavīrus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/LETA/AFP/Kongsberg.com
Pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS
Foto: KONGSBERG/Flickr

Spānija plāno nosūtīt NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai Latvijā zenītraķešu bateriju un aptuveni 100 karavīrus, kas pievienosies apmēram 500 šobrīd Baltijā jau esošajiem spāņu karavīriem, sestdien vēsta laikraksts "El Pais".

Spānijas Aizsardzības ministrija gatavojas Latvijā izvietot Norvēģijas zenītraķešu sistēmas NASAMS bateriju, norāda izdevums.

"Mēs esam pilnībā uzticīgi savām saistībām pret NATO. Mūsu karavīri šobrīd jau atrodas Latvijā un Lietuvā, mūsu kuģi ir Vidusjūrā," paziņojusi Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa, runājot Bruņoto spēku dienas parādē par godu 30.maijā gaidāmajai 40.gadskārtai kopš Spānijas iestāšanās aliansē.

Kopš Krievija 24.februārī iebruka Ukrainā, Spānija jau paziņojusi, ka sūta uz Latviju vēl 150 karavīrus.

Pateicību Spānijai par plāniem nosūtīt uz Latviju pretgaisa aizsardzības bateriju paduda aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

"Paldies Spānijas Aizsardzības ministrijai par atbalstu Baltijas valstīm un stingro nostāju NATO kopējās drošības veicināšanā," sociālās saziņas vietnē "Twitter" rakstīja A. Pabriks.

 

NASANS ir Norvēģijas aizsardzības nozares uzņēmuma "Kongsberg Defense & Aerospace" un ASV aizsardzības giganta "Raytheon" izstrādāta vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma. Tā ir aprīkota ar AMRAAM ER raķetēm tālāku mērķu iznīcināšanai un AIM-9X-2 tipa pretgaisa aizsardzības raķetēm tuvākas distances mērķu satriekšanai. Šī sistēma var satriekt mērķus līdz 21 kilometru augstumam 30 kilometru attālumā.  NASAMS sistēma ir savietojama ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīcībā esošajām radaru sistēmām.

Kā norāda "Kongsberg Defense & Aerospace", NASAMS sistēma ir pierādījusi savu efektivitāti un kopš 2005. gada ir izvietota ASV galvaspilsētas Vašingtonas aizsardzībai. Šobrīd šīs pretgaisa aizsardzības sistēmas lieto 15 valstis.

 

 

 

Dalies ar šo ziņu