Lietuva plāno no Somijas iegādāties patruļkuģus

Tehnika un ekipējums
LETA/BNS
"Jehu" klases patruļkuģis
Foto: Navyrecognition.com

Lietuva plāno no Somijas iegādāties patruļkuģus, trešdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Ministrija informēja, ka "Jehu" klases patruļkuģu iegādi tikšanās laikā apsprieda Somijas Aizsardzības ministrijas iepirkumu ģenerāldirektors Raimo Jivesjervi un Lietuvas aizsardzības viceministrs Viļus Semeška.

Līgumu par patruļkuģu iegādi plānots parakstīt tuvākajā laikā.

Kā teica Semeška, šie kuģi uzlabos iespējas uzraudzīt Lietuvas teritoriālos ūdeņus un pilnvērtīgāk strādāt Kuršu jomā.

Lietuvas un Somijas aizsardzības ministrijas arī atjaunojušas saprašanās memorandu par sadarbību iepirkumos, ar kuru vēl vairāk nostiprināsies un paplašināsies divpusējā sadarbība bruņojuma un aizsardzības tehnoloģiju jomā. Tāpat tas atvieglos informācijas apmaiņu, zinātnisko pētījumu attīstību un kopīgus iepirkumus.

Memorands pirmo reizi tika parakstīts 2005.gadā un spēkā bija līdz 2015.gadam. Ņemot vērā ģeopolitiskās situācijas izmaiņas un nepieciešamību attīstīt sadarbību, Lietuva un Somija atjaunoja dokumentu par sadarbību aizsardzības jomā.

Lietuvas Aizsardzības ministrija informēja, ka abas valstis jau sadarbojas kontroles sistēmu iegādē. 2016.gada nogalē tika parakstīts līgums, saskaņā ar kuru Lietuva saņēma un pašlaik paplašina kaujas kontroles sistēmas "SitaWare", kas papildinātas ar kompānijas "Systematic" produktiem.

2017.gadā Lietuva parakstīja līgumu ar Somijas kompāniju "Navielektro Ky" par Lietuvas integrētās jūras uzraudzības sistēmas un tehniskās uzraudzības līdzekļu sistēmas programmatūras modernizēšanu. Šogad Lietuva plāno parakstīt līgumu par sistēmas klasificētas informācijas apstrādei modernizēšanu. 

Dalies ar šo ziņu