Lietuvas bruņotie spēki Ukrainai dāvinās savu vienīgo reaktīvo lidmašīnu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/BNS/LRT.lt
Lietuvas Gaisa spēku treniņu -kaujas reaktīvā lidmašīna "Albatros" L-39ZA
Foto: Foto: Vin LK/Flickr

Lietuva Ukrainai plāno dāvināt tās bruņoto spēku rīcībā esošo vienīgo vieglo treniņu – kaujas reaktīvo lidmašīnu “Albatros” L-39ZA, vēsta aģentūra BNS.

Saskaņā ar Lietuvas Aizsardzības ministrijas plāniem lidmašīna tiks nodota Ukrainas Gaisa spēkiem bez maksas, jo Lietuvas bruņoto spēku vadība uzskata šo lidmašīnu par nepiemērotu turpmākai izmantošanai Lietuvas bruņotajos spēkos.

Plānots, ka Lietuvas bruņotie spēki Ukrainai dāvinās savu vienīgo reaktīvo kaujas un treniņu lidmašīnu. Līdz šim Lietuvas bruņoto spēku rīcībā bija divas šī tipa lidmašīnas, tomēr 2011. gada augustā mācību laikā viena no Lietuvas Gaisa spēku “Albatros” lidmašīnām gaisā sadūrās ar Francijas iznīcinātāju “Mirage 2000” un iekrita purvā. Pēc avārijas tā vairs nebija izmantojama. Savukārt atlikusī otra lidmašīna Lietuvas bruņotajos spēkos netiek izmantota kopš 2019. gada, jo tai ir dzinēja problēmas.

Līdz šim Lietuva “Albatros” lidmašīnas izmantoja to virsnieku sagatavošanā, kuri Lietuvas bruņoto spēku sastāvā bija atbildīgi par gaisa telpas patrulēšanas funkciju nodrošināšanu.

Dalies ar šo ziņu