ASV Gaisa spēki kompānijai “Lockheed Martin” uztic Igaunijas radaru modernizāciju

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ERR.ee
"Lockheed Martin" gaisa telpas novērošanas radars TPS-77
Foto: Foto: "Lockheed Martin"/Flickr

ASV Gaisa spēki plāno modernizēt Igaunijā izvietoto vidējās darbības gaisa novērošanas sistēmu, kas izvietota Lānes-Viru apriņķī. Pašlaik par to norit sarunas ar Igaunijas Aizsardzības ministriju, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Nesen ASV Gaisa spēki savos sociālo mediju kontos paziņoja, ka plāno noslēgt līgumu ar aizsardzības nozares uzņēmumu “Lockheed Martin” par Igaunijas bruņoto spēku rīcībā esošā radara AN/TPS-77 modernizāciju.

Gaidāms, ka “Lockheed Martin” modernizēs esošās radaru sistēmas, aprīkojot tās ar gallija nitrīda digitālo rindu raiduztvērējiem, kas raidītājus un uztvērējus apvieno vienā nomaināmā blokā.

Šo ASV Gaisa spēku paziņojumu apstiprināja arī Igaunijas Aizsardzības ministrija.

“Mēs varam apstiprināt, ka ASV valdība plāno finansēt radaru TPS-77 modernizāciju, kā daļu no IAMD (ASV valdības finansētā Baltijas vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas) projekta, tomēr specifiskus jautājumus un izmaksas vēl ir diskusiju jautājums,” paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija Suzana Lillevāle.

Viņa gan piebilda, ka plānotā radaru sistēmu uzlabošana nav saistīta ar Igaunijas plāniem izvietot vairāk pretgaisa aizsardzības radarus valsts Ziemeļaustrumos.

Šobrīd Igaunijas bruņoto spēku rīcībā esošais “Lockheed Martin” ražotais radars TPS-77 izvietots Vinnu pašvaldībā Lānes- Viru apriņķī. Tas spēj atklāt lidojošus objektus 470 kilometru attālumā un 30 kilometru augstumā.

Dalies ar šo ziņu