Krievija ieguldīs jaunu kodolzemūdeņu būvniecībā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defence News
Krievijas "Borei"  klases zemūdene
Foto: Foto: Yelena Vereshchaka/TASS

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja par jaunu kodolzemūdenes un citu karakuģu būvniecības uzsākšanu, kas ir daļa no visaptverošiem militārās modernizācijas centieniem laikā, kad turpina saasināties attiecības starp Krieviju un Rietumiem, vēsta ASV aizsardzības nozares ziņu portāls “Defense News”.

Dodot pavēles ar videozvana starpniecību, Putins deva rīkojumus par būvniecības uzsākšanu divām kodolzemūdenēm, kas bruņotas ar starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm, kā arī divām zemūdenēm, kas darbināmas ar dīzeļdegvielu un divām korvetēm.

“Mēs turpināsim palielināt Krievijas flotes potenciālu, attīstīsim tās bāzes un infrastruktūru, apbruņosim to ar vismodernākajiem ieročiem,” sacīja Putins. “Spēcīgai un suverēnai Krievijai ir nepieciešama spēcīga un līdzsvarota flote.”

Kremlis ir izvirzījis militāro modernizāciju par galveno prioritāti, jo attiecības ar Rietumiem pēc Aukstā kara beigām sasniegušas zemāko līmeni kopš 2014. gada Krimas aneksijas. Maskava centusies atjaunot regulāru jūras spēku klātbūtni visās pasaules daļās.

Krievijas Jūras spēkiem jau ir spēcīga klātbūtne Vidusjūrā ar jūras bāzi Sīrijas ostā Tartusā, kas tiek paplašināta un pārveidota. “Mēs turpināsim pacelt Krievijas karogu stratēģiski svarīgos okeāna apgabalos,” sacīja Putins.

Kuģu būvniecības ceremonija bija daļa no izstādes “Armija 2021”, kuras laikā Krievija centās demonstrēt militāro varenību un piesaistīt ārzemju klientus Krievijas ieroču rūpniecībai.

“Daudziem mūsu ieročiem ir tādas iespējas, kādām pasaulē nav analogu, un daži paliks nepārspējami vēl ilgu laiku,” norādīja Vladimirs Putins.

Dalies ar šo ziņu