Krievija draud pārskatīt sadarbību ar Turciju, ja tā piegādās ieročus Ukrainai

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Tass.ru
Foto: Turcijas ražotais "Bayraktar TB2" bezpilota lidaparāts
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Krievija pārskatīs militārās un tehniskās sadarbības iespējas ar Turciju, ja Ankara piegādās bezpilota lidaparātus Ukrainai, trešdien pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina ikgadējās uzrunas Federālajā asamblejā paziņoja Krievijas premjerministra vietnieks Jurijs Borisovs.

Šobrīd Turciju un Krieviju vieno darījums par pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400 piegādēm. Gan ASV, gan NATO ir norādījušas, ka šādu sistēmu izmantošana ne tikai nav savietojama ar NATO sistēmām, bet var radīt risku, ka Krievija saņem slepenu informāciju par NATO lidmašīnu savstarpējās atpazīšanas sistēmas īpatnībām.

S-400 darījuma dēļ ASV Turciju arī izslēdza no piektās paaudzes iznīcinātāju F-35 programmas, liedzot Turcijai iegādāties tās pasūtītos lidaparātus. Par spīti domstarpībām, Turcija vismaz pagaidām neplāno atteikties no S-400 izmantošanas.

“Mēs izskatīsim [iespējas] konkrēti katrā atsevišķā gadījumā, "žurnālistiem sacīja vicepremjers, atbildot uz jautājumu, vai Krievija pārtrauks militāri tehnisko sadarbību ar Turciju, ja Ankara piegādās dronus Ukrainai.

Krievijas aģentūra “Tass” ziņo, ka Turcijas laikraksts "Turkiye" 15. aprīlī, atsaucoties uz anonīmu avotu, ziņoja, ka Ankara ir gatava pārdot savus ieročus un bezpilota lidaparātus visām valstīm, tostarp Krievijai. Kā laikrakstam norādīja anonīmais avots,  Ankara ieročus varētu pārdot  "pēc sarunām un pēc abpusēji pieņemamu noteikumu sasniegšanas".

2019. gadā Ukraina iegādājās un izmēģināja Turcijas bezpilota lidaparātus “Bayraktar TB2”, plānojot tos apbruņot ar Turcijas uzņēmuma “Roketsan” ražoto munīciju MAM-L.

Ukrainas “Ukrspetsexport” uzņēmuma ģenerāldirektors Vadims Nozdrja 2020. gada oktobrī sacīja, ka Kijeva ir ieinteresēta kopīgā “Bayraktar TB2” bezpilota lidaparātu ražošanā Ukrainā un ka Ukrainas armija plāno iegādāties 48 šādus bezpilota lidaparātus.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Turcijas piegādātos bezpilota uzbrukuma lidaparātus nesenajā Kalnu Karabahas konfliktā pret Krieviajs atbalstītajiem Armēnijas bruņotajiem spēkiem veiksmīgi pielietoja Azerbaidžāna. Tieši sekmīga bezpilota lidaparātu un precīzās munīcijas pielietošana bija viens no faktoriem, kas Azerbaidžānai ļāva atgūt kontroli pār lielu daļu Kalnu Karabahas teritorijas.

Dalies ar šo ziņu