Ziemeļkoreja izšāvusi divas raķetes

Tehnika un ekipējums
LETA/AFP
Ziemeļkorejas bruņotie spēki veic ballistiskās raķetes palaišanu
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Ziemeļkoreja svētdien izšāvusi divas raķetes, kas ir pirmās, kopš ASV prezidenta amatā stājies Džo Baidens, trešdien paziņoja ASV un Dienvidkoreja.

Vašingtona pārvērtē savu pieeju Phenjanai pēc juceklīgajām attiecībām prezidenta Donalda Trampa laikā, kad savstarpējiem draudiem un apvainojumiem sekoja līderu tikšanās klātienē, taču beigās neizdevās panākt nekādu progresu centienos ierobežot Ziemeļkorejas kodolprogrammu.

ASV amatpersonas paziņoja, ka Ziemeļkoreja svētdien izšāvusi divas tuvas darbības rādiusa neballistiskās raķetes. Amatpersonas sacīja, ka tas bijis parasts raķešu izmēģinājums, un apgalvoja, ka Vašingtona tā dēļ nepārstās centienus nodibināt kontaktus ar Phenjanu.

Seula ziņoja, ka Ziemeļkorejas izšautās raķetes, pēc visa spriežot, bijušas spārnotās raķetes un tās izšautas virs Dzeltenās jūras un bijušas nomērķētas vairāk pret Ķīnu nevis Japānu, kas ir ASV sabiedrotā.

Raķetes izšautas pēc Dienvidkorejas un ASV kopīgajām militārajām mācībām un ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena un ASV aizsardzības ministra Loida Ostina vizītes Dienvidkorejā un Japānā.

Ziemeļkorejas reakcija bijusi neierasti pieticīga, un Phenjana pat vēl nav valsts medijos paziņojusi par raķešu izšaušanu.

Jautāts par Ziemeļkorejas izšautajām raķetēm, Baidens sacīja, ka nekas daudz nav mainījies.

Augsta ranga ASV administrācijas amatpersona norādīja, ka šīs raķetes neiekļaujas ANO Drošības padomes aizliegumos un nav salīdzināmas ar kodolieroču izmēģinājumiem vai starpkontinentālo ballistisko raķešu palaišanu.

Amatpersona sacīja, ka Ziemeļkoreja bieži pārbauda dažādas armijas sistēmas un ASV nereaģē uz katru šādu izmēģinājumu.

Dalies ar šo ziņu