Pieredze Igaunijā Lielbritānijas bruņotos spēkus iedvesmojusi jauna kamuflāžas raksta izstrādei

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ ukdefencejournal.org.uk
Britu tanks "Challenger" jaunajā kamuflāžas krāsojumā
Foto: Foto: Crown Copyright

Lielbritānijā pašlaik norisinās aktīvas diskusijas par Bruņoto spēku modernizāciju. Karstas diskusijas izraisījis lēmums par atteikšanos no tankiem vai ievērojamu to skaita samazināšanu, kam sekojis arī portāls “Sargs.lv” Neraugoties uz šo lēmumu, Lielbritānijas Bruņotie spēki prezentējuši jaunu kamuflāžas rakstu tās tanku vienībām, kura izstrādē britu zinātnieki iedvesmu guvuši Igaunijā.

Lielbritānijas armijas pārstāvji skaidro – jaunais daudzkrāsu maskēšanās raksts (Multi-Coloured Camouflage Scheme’ - MCDCS) radies pieredzes dēļ, ko Lielbritānijas Bruņotie spēki guvuši, darbojoties NATO paplašinātās klātbūtnes Igaunijā kaujas grupas sastāvā.

Raksts izstrādāts, balstoties uz Karaliskā tanku pulka īstenoto “Ielu cīnītāja” (Streetfighter) projektu, kas uzsākts, balstoties uz nepieciešamību maskēt tankus īsās un vidējās distancēs gan cilvēka redzei, gan mūsdienu tehnoloģijās balstītās novērošanas sistēmās. Projektā piedalījušies Lielbritānijas Bruņoto spēku Aizsardzības izpētes un tehnoloģiju laboratorijas (Defence Science and Technology Laboratory) un Lielbritānijas Tanku muzeja eksperti.

Lielbritānijas Tanku muzeja eksperti snieguši ieguldījumu, analizējot tehnikas maskēšanas principus jau no Pirmā pasaules kara laikiem, savukārt Lielbritānijas Bruņoto spēku Aizsardzības izpētes un tehnoloģiju laboratorija analizējusi labākos krāsu sastāvus, kas nodrošina optimālu siltuma izkliedi un samazina redzamību radaru spektrā.  Jaunais, futūristiskais maskēšanas risinājums uzlabojis rezultātus distancēs no 400 līdz 1500 metriem.

Vienlaikus Lielbritānijas Bruņotie spēki īsteno plašu modernizācijas programmu, kas risina iespējas modernizēt “Challenger 2” kaujas tankus, “Warrior” kājnieku kaujas mašīnas, kā arī ieviest bruņojumā jaunās kaujas mašīnas uz “Ajax” un “Boxer” platformu bāzes.

Lielbritānijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieka vietnieks ģenerālleitnants Kristofers Tikels (Christopher Tickell)  atzīmēja, ka Lielbritānijas Bruņoto spēku modernizācijas centrā vēl joprojām mehanizētās vienības kā uzvaras kaujā pamats, ko veidos jaunās, modernās kaujas platformas ar uzlabotām letalitātes, novērošanas un savienojamības spējām. Kr. Tikels solīja, ka mehanizētās vienības vēl joprojām būs pamats Lielbritānijas ieguldījumam NATO kopējās drošības nodrošināšanā.

Dalies ar šo ziņu