Turcija Ukrainai pārdos četras radariem neredzamās korvetes

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews.com
Turcija
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Turcija Ukrainai pārdos četras patstāvīgi būvētās radariem neredzamās korvetes. Šis pirkums ir daļa nu daudz plašāka abu valstu nolīguma, kura mērķis ir paplašināt divpusējo sadarbību aizsardzības rūpniecībā un iepirkumu jomā, vēsta izdevums "DefenseNews".

15. decembrī parakstītais abu valstu sadarbības līgums paredz arī Turcijas bezpilota kaujas lidaparātu tehnoloģiju nodošanu Ukrainai, kā arī kopīgu Turcijā izstrādāto dronu ražošanu.

Pēc “DefenseNews” rīcībā esošās informācijas, kopējā karakuģu iegādes darījuma vērtība varētu sasniegt vienu miljardu ASV dolāru.

Izdevums vēsta, ka 2018. gadā Turcijas valsts kontrolētais aizsardzības tehnoloģiju uzņēmums STM uzvarēja iepirkumā par četru MILGEM tipa korvešu būvi Pakistānas Jūras spēkiem. STM apņēmusies piegādāt pirmo mazizmēra daudzfunkcionālo karakuģi līdz 2021. gadam. Noslēgtais līgums paredz, ka divas no Pakistānas pasūtītajām korvetēm tiktu ražotas Turcijā, bet divas Pakistānā – Karači kuģu būvētavā.

“DefenseNews” raksta, ka līdzīga shēma varētu tikt izmantota arī Ukrainai domāto karakuģu iepirkumā.

Virkne aizsardzības ekspertu uzskata, ka STM, iespējams, nāksies aizstāt līdz šim MILGEM korvešu būvniecībā izmantotās ASV ražotās detaļas ar Turcijas analogiem. Tam par iemeslu ir ASV nesenais lēmums par sankciju noteikšanu Turcijas iepirkumu aģentūrai saistībā ar lēmumu iegādāties Krievijā ražotās S-400 pretgaisa aizsardzība sistēmas.

Turcija būs pirmā NATO dalībvalsts, kas izmantos šīs Krievijā ražotās pretgaisa aizsardzības iekārtas. ASV puse gan vairākkārt norādījusi, ka, šīs pretgaisa aizsardzības sistēmas nav savietojamas ar NATO valstu pretgaisa aizsardzības sistēmu, turklāt, caur to apkalpošanu Krievija varētu iegūt datus par NATO valstīs izmantotajām kaujas lidmašīnām, tostarp jaunāko ASV iznīcinātāju F-35.

Lai gan Turcija bija iecerējusi pirkt šo iznīcinātāju no ASV, kā arī iepriekš bija iesaistīta tā komponenšu ražošanā, pēc lēmuma par S-400 iegādi, ASV Turciju izslēdza no F-35 programmas.

Dalies ar šo ziņu