Makrons: nākamo Francijas aviācijas bāzes kuģi darbinās kodoldzinējs

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews
bāzes kuģis
Foto: Foto: via REUTERS/Scanpix

Nākamais Francijas Kara flotes aviācijas bāzes kuģis būs ar kodolpiedziņu – tā paziņojis Francijas Prezidents Emanuēls Makrons. Jaunais kara kuģis 2038. gadā aizstās līdzšinējo bāzes kuģi “Charles de Gaulle”, kas ierindā atrodas jau no 2001. gada.

Paredzams, ka jaunais aviācijas bāzes kuģis būs lielākais karakuģis, kas jebkad tapis Francijas kara kuģu būvētavās. Francijas aizsardzības ministre Florence Parlī paziņoja, ka jaunā kuģa konstrukcijā tiks iekļauti vismaz 30 nākotnes kaujas lidaparātu programmas (Système de combat aérien du futur - SCAF) lidaparāti, kas iekļaus gan 6. paaudzes iznīcinātājus, gan dronus.

Francijas Aizsardzības ministrija informē, ka jaunā kuģa ūdensizspaids pārsniegs 82 tūkstošus tonnu, tas būs aptuveni 300 metru garš un spēs sasniegt 27 mezglu ātrumu. Šis projekts ir vēl ambiciozāks par aviācijas bāzes kuģa projektu, ko divtūkstošo gadu sākumā apturēja Francijas valdība līdzekļu trūkuma dēļ. Salīdzinājumam – pašlaik ierindā esošais franču aviācijas bāzes kuģis “Charles de Gaulle” ir 261 metru garš, tā ūdensizspaids ir nedaudz vairāk nekā 47 tūkstošu tonnu.

Francijas Prezidents par to, ka jauno kuģi darbinās kodoldzinējs, paziņoja tikai pāris minūtes pirms savas runas Francijas galvenā kodoltehnoloģiju uzņēmuma “Framatome” centrā beigām. Paredzēts, ka kuģi darbinās divi “K22” tipa reaktori, kas katrs spēs ģenerēt 220 MW lielu jaudu. “Charles de Gaulle” reaktoru jauda nepārsniedz 150 MW.

Ņemot vērā, ka Francijai nav iepriekšējas pieredzes aviācijas bāzes kuģu katapultu izstrādē, paredzams, ka tās franči būs spiesti importēt no ASV līdzīgi, kā tas ir noticis pēdējo sešdesmit gadu laikā. “Charles de Gaulle” katapultas darbināja tvaiks, taču paredzams, ka uz jaunā kuģa lidmašīnu katapultas būs elektromagnētiskas.

Pašlaik ir sācies divu gadu izpētes periods, kurās tiks analizēti dažādi iespējamie jaunā kuģa konstrukcijas risinājumi. 2025. gadā paredzēts pabeigt 900 miljonus eiro vērtā kuģa projekta izstrādi. 117 miljoni no šīs summas tiks iztērēti jau 2021. gadā.

Dalies ar šo ziņu