ASV Armija Austrumeiropas valstu drošības stiprināšanai nosūta elektroniskās karadarbības vadu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ Stars and Stripes
ASV
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Nesen uz deviņu mēnešu rotāciju Eiropā no Teksasaas “Fort Hood” bāzes Eiropā  ieradusies ASV Armijas smagā mehanizētā brigāde. Tās sastāvā pirmo reizi iekļauta arī jaunais elektroniskās karadarbības vads, kas vēl vairāk palīdzēs stiprināt NATO Austrumu flanga valstu drošību, vēsta “Stars and Stripes”

ASV Armijas “Dzelzs zirga brigāde” (“Ironhorse Brigade”) formāli pārņēma ASV vadīto operāciju “Atlantic Resolve”, kas vērsta uz Krievijas atturēšanu.

Šīs rotācijas vienībā jaunums būs “Mežonīgā Bila” (“Wild Bill”) vads, kura uzdevums ir nodrošināt visas brigādes pārākumu elektroniskās karadarbības  jomā.

“Mums patīk cīnīties informatīvajā un elektroniskajā vidē,” sarunā ar “Stars and Stripes” saka 1. Kavalērijas divīzijas 1. Bruņotās brigādes kaujas grupas komandieris pulkvedis Maikls Šēnfelds (Michael Schoenfeldt).

Pulkvedis M. Šēnfelds skaidro, ka, atrodoties maršā, “Mežonīgā Bila” vienības karavīri ar savām iekārtām var redzēt ikvienu pretinieka mobilā tālruņa, viedpulksteņa vai cita veida bezvada ierīces izstaroto signālu. Pēc šiem signāliem var noteikt precīzu mērķa atrašanās vietu un, ja tas ir nepieciešams, dot mērķa koordinātes trieciena veikšanai citām brigādē ietilpstošajām vienībām.

Atrodoties ASV, “Mežonīgā Bila” vads pārbaudīja savas spējas elektroniskajā vidē  darboties kā visas brigādes pavēlniecības acīm un ausīm. Atšķirībā no citiem ASV Armijas elektroniskās karadarbības vadiem, “Mežonīgā Bila” vada kareivji var veikt savus tiešos uzdevumus, pārvietojoties ar pārējiem vada karavīriem kājnieku kaujas mašīnās.

Elektroniskās karadarbības vads var pārredzēt gandrīz jebkuru augstas un īpaši augstas frekvences diapazonu, kā arī meklēt signāla izstarotājus vairāk nekā 10 kilometru attālumā.

“Mežonīgā Bila” vada sastāvs ir piemērs tam, kā ASV Armijas rindās elektroniskās karadarbības vienības veic savas darbības izmaiņas, lai stātos pretī tādam potenciāli attīstītam iespējamam pretiniekam kāds ir Krievija, raksta “Stars and Stripes”.

ASV Armijā pēc Aukstā kara elektroniskā karadarbības spēju nozīme samazinājās, taču pēdējā Irākas kara laikā tā atkal kļuva par prioritāti. ASV Armija attīstīja speciālu signāla slāpēšanas sistēmu, lai nemierniekiem liegtu iespēju iedarbināt ceļmalās paslēptus spridzekļus. Pēdējo gadu laikā elektroniskās karadarbības spēju nozīme atkal ir pieaugusi, ņemot vērā potenciālo pretinieku spēju pieaugumu elektromagnētisko  uzbrukumu rīkošanā.

Brigādē esošie 5000 karavīri, kuri Eiropā ieradušies no Teksasas, savas rotācijas laikā aizvadīs mācības kopā ar NATO sabiedroto valstu bruņotajiem spēkiem sākot no Baltijas valstīm Eiropas Ziemeļos līdz pat Melnās jūras reģiona valstīm Eiropas Dienvidos. Šī ir septītā reize, kad ASV armija Eiropā rotācijas kārtībā izvieto smago mehanizēto vienību.

ASV bruņotie spēki “Atlantic Resolve” uzsākta pēc 2014. gada Krievijas iebrukuma Ukrainā, lai stiprinātu NATO Austrumu flanga valstis.

Dalies ar šo ziņu