Lietuva jau šonedēļ plāno parakstīt līgumu par helikopteru “Black Hawk” iegādi no ASV

Tehnika un ekipējums
Black Hawk
Foto: Foto: I.Budzeikatė, T.Balkus/Kam.lt

Lietuva jau šonedēļ plāno parakstīt līgumu ar ASV valdību par helikopteru “Black Hawk” iegādi. Paredzēts, ka Lietuvas bruņotie spēki iegādāsies četras “UH-60M Black Hawk” platformas, kā arī helikopteriem nepieciešamo aprīkojumu, rezerves daļas, kā arī mācību, loģistikas un atbalsta paketes.

Par šo pirkumu Lietuva nākamo piecu gadu laikā ASV valdībai plāno samaksāt 213 miljonus dolāru jeb 181 miljonu eiro.

ASV valdība no savas puses šo darījumu atbalstīs ar 25 miljoniem dolāru. Vienlaikus ASV Kongress ir devis atļauju Lietuvai nākotnē iegādāties vēl divus “Black Hawk” helikopterus, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Pirmie helikopteri Lietuvai tiks piegādāti 2024. gadā, kad Lietuvas bruņotajos spēkos būs noslēgusies helikopteru pilotu un sauszemes apkalpojošā personāla sagatavošana. Apmācības laikā karavīriem tiks sniegtas zināšanas gan darbā ar jauno platformu gan, kā to aprūpēt uz zemes.

Lēmums par pāreju uz modernām Rietumu tehnoloģijām, kas atbilst visām NATO prasībām, tika pieņemts, lai nodrošinātu Lietuvas bruņoto spēku gatavību stāties pretī mūsdienu bruņoto konfliktu izaicinājumiem, kā arī nodrošinātu savietojamību ar sabiedroto spēkiem.

Image
Black Hawk
Foto: Foto: I.Budzeikatė, T.Balkus/Kam.lt
Foto: I.Budzeikatė, T.Balkus/Kam.lt

Jaunā platforma pilnībā aizstās pašlaik Lietuvas bruņoto spēku izmantotos helikopterus Mi-8T. Lietuvas rīcībā esošā, bet vēl Padomju Savienībā būvētā helikopteru flotei ir trīsdesmit gadu veca, turklāt tās lidojumu derīguma termiņš ir pietuvojies beigām. Tādējādi, ik dienu palielinās ne tikai negadījumu risks, bet arī kļūst dārgāka šo platformu apkope un remonti. Tāpat, izmantojot šo tehniku, Lietuvas bruņotie spēki ir atkarīgi no rezerves daļu piegādēm, kuras tiek ražotas Krievijā.

“Šo helikopteru iegāde ir viena no būtiskākajām elementiem Lietuvas bruņoto spēku modernizācijā. Tas ir kvalitatīvs lēciens militāro spēku apgādē ar mūsdienīgu bruņojumu. Atbrīvojoties no pēdējām padomju relikvijām un pārejot uz jaunu Rietumos ražotu helikopteru platformu, mēs aizsākam pilnīgi jaunu Lietuvas Gaisa spēku attīstības posmu, kurā virzāmies vienotā solī ar ASV un citiem NATO sabiedrotajiem,” uzsvēra Lietuvas aizsardzības ministrs Raimundas Karoblis.

“Helikopteri “Black Hawk” ir ātri un manevrētspējīgi un izturīgi taktiskie helikopteri, kuri atpazīstamību iemantojuši neskaitāmās militārajās operācijās. Tie sniegs iespējas gan uzlabot Lietuvas bruņoto spēku apmācību procesu, gan sniegs atbalstu kājnieku vienībām, kā arī nodrošinās transporta iespējas, medicīnisko evakuāciju, kā arī citu uzdevumu izpildi. Tāpat ar tiem būs iespējams sniegt atbalstu sabiedrībai, piemēram, iesaistot glābšanas un meklēšanas darbos, likvidējot ugunsgrēkus, pārvadājot slimniekus vai transplantācijai domātos orgānus.

Helikopteri “Black Hawk” izvēlēti iepirkumā, kurā piedalījās kopumā četri ražotāji. Tieši šie helikopteri tika atzīti par piemērotākajiem Lietuvas bruņoto spēku vajadzībām. To iegāde ievērojami palielinās Lietuvas bruņoto spēku kaujas spējas, nodrošinās kvalitatīvu militāro apmācību un padarīs vietējā atbalsta un taktisko uzdevumu izpildi ātrāku, drošāku un precīzāku.

Līdzīgas platformas nesen iegādājās arī Polijas un Latvijas bruņotie spēki

Dalies ar šo ziņu