Leģendām apvītās ASV F-117 kaujas lidmašīnas atkal pacēlušās gaisā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/theDrive
F-117
Foto: Foto: akg-images/Scanpix

Lai gan 2008. gadā ASV Gaisa spēki paziņoja par atteikšanos no radariem neredzamajām septiņdesmito gadu F-117 kaujas lidmašīnām, acīmredzot vismaz dažas vēl joprojām ir gatavas pildīt kaujas uzdevumus, liecina aculiecinieku fotogrāfijas.

F-117 kaujas lidmašīnu nesajaucamais siluets manīts ASV Jūras kājnieku korpusa Miramaras bāzē. Lai arī oficiāli 2008. gadā ASV Gaisa spēki atteicās no radariem neredzamajām lidmašīnām, daļu no tām iekonservējot lidotspējīgā stāvoklī, pēdējos gados aizvien biežāk tās redzētas lidojam.

Aviācijas eksperti spriež, ka F-117 varētu tikt izmantotas kā “sarkanie spēki” ASV īstenotajās gaisa spēku mācībās “Red Flag”, kā arī lidmašīnu aktivitāte varētu būt saistīta ar intensīviem pētījumiem “Stealth” sistēmu jomā. Šādās mācībās vecie F-117 ļauj simulēt krievu un ķīniešu zemas redzamības lidmašīnu spējas.

Oficiāli F-117 atrodas lidotspējīgā stāvoklī speciālos apstākļos, kas neļauj noārdīties lidmašīnas radaru signālus absorbējošajam pārklājumam, taču ir skaidrs, ka F-117 darbojas kāda t.s. “melnā projekta” – augstas slepenības militārā projekta - ietvaros. ASV Gaisa spēki apstiprina, ka Miramaras bāzē ir izvietoti F-117, taču nesniedz komentārus, kāpēc lidmašīnas, kas gadiem jau skaitās izņemtas no bruņojuma, turpina lidot.

Dalies ar šo ziņu