Somijas Aizsardzības spēki apstiprina jauna tipa korvešu būvi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Merivoimat.fi
Somija
Foto: Foto: merivoimat.fi

Somijas valdības plenārsēdē apstiprināts plāns par pirmās “Pohjanmaa” klases korvetes “Ostrobothnia” būvi Somijas Kara flotes vajadzībām. Jaunās klases korvetes tiks būvētas Somijā un būs paredzētas Baltijas jūras apstākļiem, informē Somijas Aizsardzības ministrija.

Jaunā tipa korvetes uzlabos Somijas Kara flotes spēju nodrošināt Somijas teritoriālo integritāti, jūras ceļu drošību un attīstot uzbrukuma spējas. Lēmums par jauna tipa korvešu izstrādi tika pieņemts 2008. gadā, 2015. gadā oficiāli uzsākot projektu “Eskadra 2020” (Laivue 2020).

Projekta mērķis bija izstrādāt jauna tipa karakuģus, kuru būvē izmantotu Somijā pieejamo kuģubūves un loģistikas pieredzi. Paredzēts, ka kuģu būve un apkope tiks veikta Somijā. 26. septembrī par korvešu būvi vienojās Somijas Aizsardzības spēku Loģistikas departaments un uzņēmumi “Saab AB”, “Rauma Marine” un “Aker Arctic Technology” Turku pilsētā.

“Ostrobothnia” klases korvešu sistēmas tiks integrētas Somijas Aizsardzības spēku gaisa un sauszemes sistēmās. Korvešu būvē iekļauti risinājumi, kas atbilst Baltijas jūras izaicinājumiem – stiprināti korpusi, kas nodrošina iespējas kuģot daļēji aizsalušā jūrā, ilga kuģa autonomija un spēja izlikt jūras mīnas. Paredzēts uzbūvēt četras jaunā tipa korvetes, kas veidos Somijas Kara flotes mugurkaulu.

Tradicionāli Somijas Kara flotes kuģi tiek nosaukti Somijas provinču vārdos. “Ostrobothnia” klases kuģi tiks aprīkoti ar jaunām uguns vadības sistēmām, kas tiem ļaus satriekt mērķus ne tikai jūrā, bet arī uz sauszemes un gaisā. Korvetes būs bruņotas ar 57 mm lielgabalu, 32 “RIM-162 Evolved SeaSparrow” pretgaisa raķetēm, kopprojektā ar Zviedriju izstrādātām vieglā svara SAAB 47 pretzemūdeņu torpēdām, kā arī “Gabriel 5” zemskaņas pretkuģu raķetēm un jūras mīnām. 

Jauno korvešu ūdensizspaids, kas sasniedz 3900 tonnas, un to ugunsspēja jaunos karakuģus drīzāk tuvina fregašu, nevis korvešu līmenim. Flotiles admirālis Jori Harju, Somijas Kara flotes komandieris, atzīmēja, ka fregate ir apzīmējums kuģim, kas tradicionāli tiek uzskatīts par mazāko tāljūras (Blue Navy) karakuģi, savukārt Somijas korvetes paredzētas tikai savu krastu aizsargāšanai. Paredzēts, ka korvetes kalpos Somijas Kara flote līdz pat šī gadsimta vidum.

Dalies ar šo ziņu