Konceptuāli atbalsta priekšlikumu atteikties no OCTA militārajai tehnikai

Tehnika un ekipējums
LETA
CVRT
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā, kas paredz atteikties no obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) maksājumiem militārajai tehnikai.

Aizsardzības ministrijā iepriekš uzsvēra, ka jau tagad speciālā militārā tehnika ir izdalīta kā atsevišķs transportlīdzekļu veids. Ceļu satiksmes likums nosaka, ka speciālā militārā tehnika ir bruņutehnika, inženiertehnika un cita speciāla pašgājēja tehnika ar iekšdedzes motoru, ja tā nav būvēta uz automobiļa bāzes un pēc konstrukcijas ir paredzēta izmantošanai mācību kaujās un kaujas apstākļos. Nacionālie bruņotie spēki (NBS) paši reģistrē speciālo militāro tehniku un veic tās tehnisko kontroli.

NBS pašlaik veic arī  speciālās militārās tehnikas apdrošināšanu. Līdz 2018.gadam bija spēkā NBS un kādas apdrošināšanas sabiedrības līgums par apdrošināšanu speciālajai militārajai tehnikai. Apdrošināšanas polise vienai speciālās militārās tehnikas kā speciālās traktortehnikas vienībai izmaksāja vien aptuveni piecus eiro gadā.

Taču, rīkojot iepirkumu par apdrošināšanas iegādi no 2018. gada, tikai viena apdrošināšanas sabiedrība piekritusi veikt apdrošināšanu speciālajai militārajai tehnikai. Ņemot vērā apdrošināšanas polišu sadārdzinājumu, konkurences trūkumu un to, ka tiek apdrošināta speciālā militārā tehnika, apdrošināšanas polises cena esot pieaugusi vidēji simts reizes, vēstīja AM. Speciālās militārās tehnikas apdrošināšanas iegādei 2018. gadā tika piešķirti 142 000 eiro, savukārt 2019. gadā - jau 300 000 eiro, jo audzis tehnikas vienību skaits.

Izvērtējot dažu valstu pieredzi bruņoto spēku transportlīdzekļu apdrošināšanas jomā, Aizsardzības ministrija secinājusi, ka atsevišķas valstis ir paziņojušas par atkāpšanos no transportlīdzekļu obligātās apdrošināšanas attiecībā uz militārajiem transportlīdzekļiem.

Tāpēc, ņemot vērā speciālās militārās tehnikas apdrošināšanas iegādei nepieciešamā finansējuma būtisku pieaugumu katrai tehnikas vienībai, ieplānoto speciālās militāras tehnikas vienību pieaugumu NBS un citu valstu pieredzi, ministrija sadarbībā ar NBS pieņēma lēmumu atteikties no apdrošināšanas veikšanas speciālajai militārajai tehnikai.

Dalies ar šo ziņu