Baltkrievijas armija testē kaujas trīsriteni

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Task & Purpose/ Army recognition
trīsritenis
Foto: Foto: VoyenTV/Caesar/ Twitter.com

Baltkrievija, iespējams, šobrīd atrodas bezprecedenta politiskās krīzes vidū, tomēr tas nekavē valsts aizsardzības industriju un armiju izmēģināt dažādas ekstravagantas inovācijas, tostarp jaunu motorizētu kaujas trīsriteni, vēsta ziņu portāls “Task and Purpose”.

Image
trīsritenis
Foto: Foto: VoyenTV/Caesar/ Twitter.com
Foto: VoyenTV/Caesar/ Twitter.com

Video, ko pirmo reizi publicēja valsts pārvaldītā militārā raidorganizācija “VoyenTV”, redzamas Baltkrievijas Sauszemes spēku vienības, kuras vada ar milzīgām zema spiediena riepām aprīkotu trīsriteņu motociklu. Turklāt transportlīdzeklis papildināts ar priekšpusē piestiprinātu 7.62 milimetru “PKM” ložmetēju.

Informācijas par neparasto transportlīdzekli ir maz, tomēr pēc Londonas Karaliskās koledžas Krievijas militāro lietu eksperta Roba Lī (Rob Lee) teiktā – tas ir Baltkrievijas radīts trīsritenis “Konung”.

Saskaņā ar ziņu portāla “BelarusFeed” informāciju, “Konung” transportlīdzeklis, kas pirmo reizi prezentēts militārās tehnikas izstādē “MILEX” 2019. gada maijā Minskā, izstrādāts, lai to ienaidnieka aizmugurē savu uzdevumu izpildei izmantotu izlūki. Šis transportlīdzeklis piemērots ekipējuma un munīcijas pārvadāšanai, kā arī ievainoto evakuācijai.

Tāpat arī VoyenTV” video redzams, kā Baltkrievijas dienesta darbinieki transportlīdzekli vada, izpildot dažādus manevrus – sākot no ugunspunkta  iznīcināšanas līdz ievainota karavīra transportēšanai. Turklāt acīmredzami trīsritenis spēj ērti pārvietot vismaz četrus vai piecus karavīrus.  

Image
trīsritenis
Foto: Foto: VoyenTV/Caesar/ Twitter.com
Foto: VoyenTV/Caesar/ Twitter.com

Lai arī nav skaidrs, vai Baltkrievija izmantos “Konung” kā praktisku transportlīdzekli sauszemes operācijām, ir skaidrs, ka tas ir visai jaudīgais trīsritenis, raksta medijs “Task and Purpose”.

Savukārt militāro ziņu portāls “Army Recognition” raksta, ka šo kaujas trīsriteni acīmredzami izgatavojuši amatieri. Lai gan tas ir bruņots ar ložmetēju, tas nav izmantojams nevienā operatīvā lomā. Vienīgais šāda veida transportlīdzekļa loģiskais pielietojums varētu būt tikai patruļas uzdevumos.

Image
trīsritenis
Foto: Foto: VoyenTV/Caesar/ Twitter.com
Foto: VoyenTV/Caesar/ Twitter.com

“Army Recognition” arī atgādina, ka pirms diviem gadiem Krievijas militārajā forumā “Army 2018” Krievijas uzņēmums “Sokol” demonstrēja iespaidīgu kvadraciklu, kurā tika izmantotas zemspiediena riepas. Šāds transportlīdzeklis Krievijā tika izstrādāts, iespējamai izmantošanai Sibīrijas purvainajos un sniegotajos apgabalos. Iespējams, Krievijas kolēģu pieeja lielu zemspiediena riepu izmantošanā iedvesmojusi arī Baltkrieviju, izstrādājot jauno kaujas trīsriteņa dizainu.

Dalies ar šo ziņu