“Rolls-Royce” iegulda naudu hiperskaņas dzinēju attīstībā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews
hiperskaņa
Foto: Foto: Rolls-Royce/Reaction Engines graphic/DefenseNews.com

Lielbritānijas uzņēmums “Rolls-Royce” noslēdzis stratēģiskās partnerības līgumu ar britu vadošo hiperskaņas dzinēju pētnieku “Reaction Engines” par investīciju veikšanu hiperskaņas dzinēju attīstībai.

Partnerības mērķis ir attīstīt liela ātruma dzinējus militārajām un civilajām vajadzībām, kā arī iekļaut “Reaction Engines” karstuma kontroles tehnoloģijas “Rolls-Royce” gāzturbīnas un hibrīdelektroniskajos dzinējos.

“Rolls-Royce” plāno projektā ieguldīt 20 miljonus mārciņu divu gadu laikā, turpinot projektu, kas iesākts jau 2018. gadā. Citi investori – “BAE Systems, “Boenig Horizon-X” u.c. – ir aicināti pievienoties iniciatīvai, informēja “Reaction Engines” pārstāvis.

Šī gada augustā uzņēmums “Virgin Galactic” prezentēja delta formas suborbitālā lidaparāta konceptu ar “Rolls-Royce” dzinēju, kura ātrums varētu trīs reizes pārsniegt skaņas ātrumu, savukārt gada sākumā “Rolls-Royce” informēja, ka sadarbībā ar ASV uzņēmumu “Boom Aerospace” tiek izstrādāts civilā lainera “Overture” projekts. Lainera ātrums varētu 2.2 reizes pārsniegt skaņas ātrumu.

Marks Tomsons, “Rolls-Royce” globālās stratēģijas un biznesa attīstības daļas direktors, atzīmēja, ka sadarbība ar “Reaction Engines” ilgst jau divus gadus, un tajā tiek pētīta iespēja izmantot hiperskaņas tehnoloģijas militārajā sfērā.

Abas kompānijas kopā ar “BAE Systems” un Lielbritānijas Aizsardzības ministriju kopīgi ir iesaistītas pirmajā fāzē līgumā, kas noslēgts ar mērķi izstrādāt dzinēju “Tempest” 6. paaudzes iznīcinātājam.

Nākotnes gaisa telpas kontrole prasīs spēju ar lielāku efektivitāti nodrošināt operāciju noturību. Nozīmīgs faktors šādā vidē būs ātrums – gan virsskaņas, gan hiperskaņas. Jaunā tehnoloģija ļauj apvienot raķešdzinēja jaudu ar reaktīvā dzinēja degvielas patēriņu.  Šādu dzinēju tehnoloģiju izstrādē “Rolls-Royce” ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem.

Dienvidanglijā bāzētais “Reaction Engines” savā izmēģinājumu poligonā Kolorado štatā ASV plāno jaunās tehnoloģijas ieviest civilajā aviācijā, tādējādi dodot iespēju nākamās paaudzes laineriem traukties ar ātrumu, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz virsskaņas pasažieru lidmašīnas “Concorde” ātrumu. Pagājušā gada oktobrī uzņēmums poligonā jau izmēģināja viegla svara dzesēšanas sistēmas, kas spēj samazināt dzinējā nonākušā gaisa temperatūru par 1000 grādiem ceturtdaļsekundes laikā apstākļos, kas simulē pieckārtīgu skaņas ātrumu. 

Dalies ar šo ziņu