Krievijas tankā “T-14 Armata” piedāvā uzstādīt 152 milimetru lielgabalu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Tass.ru
T-14
Foto: Foto: TASS/Scanpix

Krievijas bruņoto spēku pārstāvji piedāvājuši nākotnē aprīkot jauno tanku “T-14 Armata” ar 152 milimetru lielgabalu. Tā ziņo Krievijas aģentūra “Tass”, atsaucoties uz tās rīcībā esošajiem materiāliem, kuri iegūti no 38. Bruņutehnikas un bruņojuma zinātniskā izpētes centra.

Saskaņā ar iegūtajiem materiāliem ap 2030. gadu jaunākās paaudzes tankus sāks izstrādāt arī Krievijas potenciālie pretinieki. Tas liks modernizēt nesen izstrādāto “T-14 Armata” tanku.

Pašreizējā 125 milimetru lielgabala vietā nāksies uzstādīt 152 milimetru ieroci. Līdz ar galvenā ieroča nomaiņu tanka bruņojumā plānots iekļaut hiperskaņas zemkalibra šāviņus, paaugstinātas jaudas sprāgstošos šāviņus, vadāmās raķetes, kuras darbojas pēc principa “izšāvu un aizmirsu”, kā arī iemontētu bezpilota lidaparātu, ko varēs izmantot kā izlūkošanas, tā arī radiosignālu retranslācijas vajadzībām.

Lai panāktu vēl labāku tanka aizsardzību, uz tā tiek piedāvāts uzstādīt vēl vairāk attālināto šāviņu neitralizēšanas iekārtu, tostarp, automātisko šāviņu atklāšanas un iznīcināšanas sistēmu tankam bīstamos virzienos līdz viena kilometra attālumam, kā arī ar lāzeru vadāmo prettanku raķešu un pretmīnu neitralizācijas sistēmu.

Tāpat paredzēts uzlabot tanka riņķveida aizsardzību pret prettanku granātmetēju šāviņiem, prettanku raķetēm un zemkalibra bruņusitēja lādiņiem. Spēcīgāka aizsardzība paredzēta arī pret elektromagnētiskajiem un lāzera ieročiem.

Līdztekus ieroču un aizsardzības sistēmām plānots uzlabot arī kaujas lauka informācijas sistēmu, lai tanka apkalpe daudz labāk spētu izpildīt uzdevumus nākotnes daudzdimensiju kaujas situācijās.

Iecerēts, ka “T-14 Armata” ekipāža iegūs jaunu lēmumu pieņemšanas sistēmu, kas spēj apkalpei norādīt un atpazīt bīstamos mērķus līdz pat sešu kilometru attālumam. Tāpat tiek solīts uzstādīt tā saukto “caurspīdīgo bruņu” sistēmu.

Līdz ar citām prasībām, modernizētajam tankam jābūt aprīkotam ar jaunu – daudz ekonomiskāku 1500 zirgspēku dīzeļdzinēju, kā arī dublētām dzinēja un ieroču vadības sistēmām. Savukārt tanka iekšienei jābūt ergonomiskākam, lai tā apkalpe varētu pildīt uzdevumus nepārtrauktā 24 stundu režīmā.

Dalies ar šo ziņu