Krievija Turcijai piegādās papildus S-400 sistēmas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Stars and Stripes
S-400
Foto: Foto: TASS/Scanpix

Krievija plāno Turcijai piegādāt papildus S – 400 pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas, neraugoties Vašingtonas izteiktajiem brīdinājumiem Ankarai par to, ka iegādājoties šīs sistēmas, tā var saskarties ar sankcijām, vēsta ASV izdevums “Stars and Stripes”.

Izdevums, atsaucoties uz Krievijas ziņu aģentūras “TASS” vēstīto, raksta, ka aizvadītās nedēļas nogalē Turcijas un Krievijas valdību pārstāvji parakstījuši līgumu par otrās pretgaisa aizsardzības sistēmas piegādi. Tikšanās laikā apspriestas arī darījuma finansiālās detaļas, norādījis Krievijas valsts aģentūras “Rosoboron Export” vadītājs Aleksandrs Mikejevs.

Tiesa, kā atzīmē “Stars and Stripes,” oficiālā Ankara nav steigusies uzreiz apstiprināt, ka panākta papildus vienošanās par jaunu pretgaisa aizsardzības iekārtu piegādi.

Turcija 2017. gadā jau sagādāja pārsteigumu pārējai pasaulei, paziņojot par četru S-400 raķešu bateriju pirkumu vairāk nekā divu miljardu eiro vērtībā. Šāda rīcība izsauca asu ASV un Eiropas sabiedroto kritiku. Līdztekus daudziem pretargumentiem, NATO partneri uzsvēra, ka S-400 nav savietojama ar Rietumvalstīs ražotajām ieroču sistēmām, ko jau izmanto Turcijas bruņotie spēki.

Savukārt ASV 2019. gadā pēc raķešu sistēmu piegādes Turcijai izslēdza šo valsti no piektās paaudzes iznīcinātāja F-35 izstrādes programmas, baidoties, ka šādi Krievija varētu izmantot S-400 sistēmas tehniskās iespējas, lai iegūtu datus par F-35 programmu. Īpašas bažas bija par radariem neredzamās tehnoloģijas noslēpumu iegūšanas iespēju.

Līdz ar citām valstīm Turcija bija viens no sākotnējiem iznīcinātāju F-35 pasūtītājiem. Kopumā Turcija iznīcinātāju F-35 ražotājam “Lockheed Martin” plānoja pasūtīt ap 100 jaunajiem iznīcinātājiem, taču šobrīd šis darījums nav iespējams.

Oficiālā Ankara gan uzsver – Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas piedāvājums esot bijis pārāks un izdevīgāks par Vašingtonas piedāvājumu iegādāties “Patriot” iekārtas.

Papildus nesen noslēgtajam otrajam piegādes darījumam, Turcija ar Krieviju plāno noslēgt vienošanos par kopēju pretgaisa aizsardzības sistēmas attīstību, kas tai pašai ļautu ražot specifiski Turcijas vajadzībām nepieciešamās raķetes.

Pagaidām Vašingtona ir atturējusies no Turcijai, kas ir tās NATO partnere piemērot tās normas, ko ļauj likums par “Cīņu pret ASV pretiniekiem, izmantojot sankcijas”. Šis likums gan skaidri nosaka – jebkura valsts, kura iegādājas militāro aprīkojumu no Krievijas var tikt pakļauta sankcijām.

Dalies ar šo ziņu