Lietuva saņēmusi no ASV papildu raķešu sūtījumu prettanku sistēmām "Javelin"

Tehnika un ekipējums
LETA-BNS
Javelin
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Lietuva saņēmusi papildu raķešu sūtījumu ASV vidēja darbības rādiusa prettanku raķešu sistēmām "Javelin" vairāk nekā 31 miljona dolāru (26,35 miljonu eiro) vērtībā, trešdien paziņojuši Lietuvas Bruņotie spēki.

Kā norādījusi Aizsardzības ministrija, Lietuva tuvāko desmit gadu laikā no ASV plāno iegādāties raķetes kopsummā par 104 miljoniem dolāru. Līgums par pirkumu 13 miljonu dolāru vērtībā tika parakstīts pagājušā gada nogalē.

Ar šīm sistēmām, stiprinot Lietuvas aizsardzības potenciālu, paredzēts papildus apgādāt Lietuvas Bruņoto spēku Sauszemes spēku vienības.

"ASV ir Lietuvas stratēģiskā partnere un galvenā sabiedrotā, kas garantē Baltijas reģiona drošību," norādījis aizsardzības ministra vietnieks Eimutis Misjūns, uzsverot, ka "Javelin" sistēmas dos īpaši būtisku ieguldījumu Lietuvas Bruņoto spēku kaujasspēju vairošanā un darbosies arī kā atturošs faktors.

ASV vēstnieks Lietuvā Roberts Gilkrists izteicis pārliecību ka papildu raķetes sistēmām "Javelin" "stiprinās Lietuvas sadarbību ar ASV bruņotajiem spēkiem", apliecinot Vašingtonas "stingrās saistības attiecībā uz sabiedroto drošību".

"Javelin" spēj iznīcināt mērķus 75 metru līdz 2,5 kilometru attālumā gan gaišajā, gan tumšajā diennakts laikā.

Dalies ar šo ziņu