Kanādas Karalisko gaisa spēku lidmašīnu iepirkumā pieteikušies trīs ražotāji

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews.com
Kanāda
Foto: Foto: Corporal Gary Calvé

Kanādas Karalisko gaisa spēku konkursā par 88 jaunu iznīcinātāju piegādi savus pieteikumus iesnieguši trīs lidmašīnu ražotāji, ziņo portāls “DefenseNews”.

Kanādas valdības pārstāvji aizvadītajā nedēļā pavēstīja, ka savus piedāvājumus iesniegušas divas ASV kompānijas – “Lockheed Martin”, piedāvājot iegādāties šobrīd pasaulē modernāko iznīcinātāju F-35, kompānija “Boeing”, piedāvājot F/A-18 “Super Hornet”, kā arī Zviedrijas aizsardzības uzņēmums “Saab”, piedāvājot iznīcinātāju “Grippen E” modeli.

Paredzēts, ka nepilnus 12 miljardus eiro vērtais iepirkuma konkurss noslēgsies 2022. gadā, savukārt pirmās jauno iznīcinātāju piegādes gaidāmas 2025. gadā.  

"Mūsu valdība ir apņēmusies iegādāties pilnu 88 gaisa kuģu floti, lai vienlaikus spētu izpildīt gan mūsu saistības pret NORAD [Ziemeļamerikas Aviācijas un kosmosa aizsardzības pavēlniecību] gan NATO. [..] Efektīvi un moderni iznīcinātāji ir jebkura gaisa spēka neatņemama sastāvdaļa, un mēs turpinām cītīgi strādāt, lai pārliecinātos, ka Kanādas Karaliskajiem gaisa spēkiem nodrošinātu nepieciešamos instrumentus aizsardzībai gan pašu mājās, gan ārvalstīs," teikts Kanādas aizsardzības ministra Hardžita Sadžana (Harjit Sajjan) paziņojumā.

Gaidāms, ka Kanādas valdība pēc sākotnējo piedāvājumu izvērtēšanas  vērienīgā iepirkuma dalībnieku skaitu jau nākamgad varētu samazināt līdz diviem. Vienlaikus konkursa nosacījumi paredz, ka līdz pat rezultātu pasludināšanai 2022. gadā konkursā var tikt saglabāta arī visu trīs pretendentu dalība.

Konkursa nosacījumi paredz, ka visiem pretendentiem jāiesniedz tādi piedāvājumi, kuri no lidmašīnu ekspluatācijas ieguvumu dotu arī pašas Kanādas uzņēmumiem. Rūpniecības stimuli Kanādas ekonomikai no kopējā pretendentu vērtējuma iepirkumā veidos 20%, katra gaisa kuģa spējas tiks vērtētas ar 60% no kopējā vērtējuma, bet izmaksas ar 20%.

Jaunajiem iznīcinātājiem būs jāaizvieto novecojušo iznīcinātāju CF-18 flote, kas tiek lietota patlaban.

Dalies ar šo ziņu