Ūdeni nolaists Kanādas kara flotes pirmais Arktiskajai karadarbībai paredzētais karakuģis

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/TheCanadianPress
Kanāda
Foto: Foto: Harry deWolf

Pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem Kanādas Karaliskā Kara flote saņēmusi bruņotu karakuģi, kas paredzēts karadarbībai Arktiskos apstākļos. HMSC “Harry deWolf”ūdenī tika ielaists piektdien, ziņo Kanādas medijs “The Canadian Press”.

Jaunais karakuģis ūdenī ielaists Kanādas Kara flotes bāzē Halifaksā piecus gadus pēc tā būves sākuma. Nākamo gadu laikā paredzēts ielaist ūdenī vēl septiņus šāda tipa karakuģus – piecus Kara flotes un 2 – Krasta apsardzes dienestam. Jaunais kuģis ir pirmais no plašas Kanādas Karaliskās Kara flotes būvprogrammas, kuras ietvaros paredzēts veikt gandrīz visu Karaliskās kara flotes kuģu nomaiņu.

6 Arktiskajiem apstākļiem paredzēto karakuģu kopējā pasūtījuma summa sasniedza 4,1 miljardus dolāru, savukārt katrs no krasta apsardzes patruļkuģiem maksās aptuveni 400 miljonus ASV dolāru. 97 metrus garie karakuģi būs bruņoti ar 25 milimetru lielgabalu un ložmetējiem, un tiem ir paredzēta spēja nest helikopterus, virsūdens un zemūdens novērošanas iekārtas, desantkuģus, kā arī Arktiskos transportlīdzekļus.

Jauno karakuģu būve ir nozīmīgs solis apstākļos, kad klimata pārmaiņu dēļ Ziemeļrietumu ūdens ceļš un Arktikā pieejamie resursi kļūst aizvien pieejamāki un reģionā aizvien biežāk parādās Krievijas, Ķīnas, ASV un atsevišķu Eiropas valstu Arktiskiem apstākļiem piemēroti karakuģi.. Iepriekš šāda kapacitāte Kanādas Karaliskajai kara flotei bija tikai īsu periodu piecdesmito gadu vidū, kad tās rīcībā bija ledlauzis HMSC “Labrador”, kas vēlāk tika nodots civilajā kontrolē.

Dalies ar šo ziņu