Lietuvas iegādātās pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS tiks izmēģinātas septembrī

Tehnika un ekipējums
LETA-BNS
NASAMS
Foto: Foto: ©KONGSBERG/Flickr

Lietuvas Bruņoto spēku iegādāto vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS elementi pirmo reizi tiks izmēģināti septembrī gaidāmajās starptautiskajās pretgaisa aizsardzības mācībās "Tobruq legacy 2020" ("Tubrukas mantojums 2020"), otrdien paziņojis prezidenta Gitana Nausēdas birojs.

Apmeklējot Gaisa spēku aviācijas bāzi Šauļos, prezidents uzsvēris, ka sava pretgaisa aizsardzības potenciāla stiprināšanu Lietuva uzskata par prioritāti.

"Arī turpmāk mēs darīsim visu, lai varētu būt droši. Labi zinām, ka atturēšanas faktors darbojas vienīgi tad, ja iespējamais ienaidnieks zina, ka agresijas gadījumā sastapsies ar stipru gribu un pienācīgu mācībās noslīpētu aizsardzības potenciālu," viņš norādījis.

Aviācijas bāzē Nausēda ticies ar karavīriem  no NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā iesaistītās Spānijas, Lielbritānijas un Vācijas, kā arī no pašas Lietuvas un ASV.

Kā uzsvēris Lietuvas prezidents, nopietna attieksme pret reģiona valstu aizsardzību un ASV centieni attīstīt integrētu pretgaisa aizsardzības arhitektūru liecina, ka Baltijas valstu un Polijas drošība tiek uzskatīta par ļoti svarīgu visas alianses drošības daļu.

"Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija ir lielisks NATO solidaritātes paraugs. Dažādu valstu kontingentu rotācija kopā ar modernāko militāro tehniku apliecina alianses dalībvalstu nenogurstošo apņemšanos aizsargāt Lietuvas, Latvijas un Igaunijas gaisa telpu,“ viņš norādījis.

NATO valstīs visplašāk izmantoto vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS Lietuva iegādājās saskaņā ar 110 miljonus eiro vērtu līgumu, ko Aizsardzības ministrija 2017.gada oktobrī parakstīja ar Norvēģijas valsts aizsardzības rūpniecības uzņēmumu "Kongsberg".

Pērkot šīs sistēmas, modernizēta arī tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma RBS-70, ko pašlaik izmanto Lietuvas Bruņoties spēki. Abas sistēmas tiks integrētas kopīgā Lietuvas pretgaisa aizsardzības vairogā.

NASAMS sistēmas Lietuva saņēma jūnijā. Plānots, ka līdz nākamajam gadam būs pabeigta personāla gatavošana un sāksies šā bruņojuma integrācija vienotajā NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā.

Dalies ar šo ziņu