Igaunija no ASV saņem 92 “Javelin” prettanku raķetes

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ERR.ee
Javelin
Foto: Foto: Eesti Kaitsevägi/Estonian Defense Forces/mil.ee

Igaunija no ASV saņēmusi 92 “Javelin” prettanku raķetes, aptuveni 14 miljonu eiro vērtībā. Ar šiem ieročiem tiks stiprināta Igaunijas drošība, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Saskaņā ar Igaunijas sabiedriskās televīzijas raidījuma "Aktuaalne kaamera" vēstīto, ASV valdība raķešu piegādi finansējusi, izmantojot ASV bruņoto spēku Eiropā pavēlniecības Palīdzības programmu, kuras mērķis ir palielināt Igaunijas aizsardzības spēku spējas.

Kā norāda Igaunijas sabiedriskais medijs, šo raķešu piegāde ir daļa no ASV Aizsardzības finansējuma programmas.

Vienas Igaunijai piegādātās raķetes cena ir aptuveni 150 000 eiro, tādējādi kopējās piegādes vērtība lēšama 14 miljonu eiro apmērā.

Raķetes “FGM-148 Javelin” ir ASV ražotie pārnēsājamie prettanku ieroči, kuri darbojas pēc principa “izšāvu un aizmirsu”. Savulaik “Javelin” raķetes ASV tika izstrādātas, lai bruņotajos spēkos nomainītu pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados izstrādātās prettanku raķetes “M47 Dragon”.

“Javelin” raķetes uz mērķi tiek novadītas, izmantojot infrasarkano staru vadības sistēmu, kas pēc to izšaušanas “Javelin” apkalpei tūdaļ ļauj ieņemt aizsegu, pretēji “Dragon” raķetēm, kuru novadīšana līdz mērķim notiek caur vadu, liekot operatoram to patstāvīgi vadīt līdz sadursmei.

Dalies ar šo ziņu