ASV kara flote uzsāk bezpilota zemūdens aparātu izmēģinājumus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/NationalInterest
ORCA
Foto: Foto: Boeing

ASV kara flote ir gatava uzsākt jauna tipa zemūdens bezpilota aparāta izmēģinājumus, kas ilgtermiņā ļautu izvērst lielu skaitu daudzfunkcionālu bezpilota kaujas kuģu vairāk nekā 6500 jūras jūdžu attālumā, vēsta portāls “National Interest”.

Pērnā gada februārī ASV kara flote noslēdza līgumu ar koncernu “Boeing” par četru “Orca” īpaši lielu bezpilota zemūdens aparātu (Extra Large Unmanned Undersea Vehicles - XLUUV) ražošanu. “Orca” (Zobenvalis) aparāts ir aptuveni 17 metrus garš, un tā darbības rādiuss sasniedz 6500 jūras jūdzes. Pašlaik notiek gatavošanās pirmajiem jaunās sistēmas izmēģinājumiem.

ASV kara flotes institūts (U.S. Naval Institute - USNI) norāda, ka jaunās platformas būs izmantojamas no jau kara flotes rīcībā esošajiem kuģiem un zemūdenēm, lai veiktu atmīnēšanas, pretzemūdeņu, pretkuģu, elektroniskās karadarbības un trieciena operācijas.

“Orca” modulārais dizains un relatīvi nelielā cena (4 pasūtītie aparāti izmaksājuši 43 miljonus dolāru) var kļūt par izšķirošu pagrieziena punktu ASV kara flotes attīstībā. Ņemot vērā, ka “Orca” spēj nest Mk. 46 vieglo torpēdu, kas izmantojama pret zemūdenēm vai Mk. 48 smago pretkuģu torpēdu, vai pat pretkuģu raķetes,  liels skaits bezpilota aparātu varētu pildīt t.s. “vilku bara” funkcijas, t.i. uzbrukt pretinieka spēkiem vienlaikus lielā skaitā. “Orca” konstrukcija ļauj arī tiem atstāt kravu, piemēram, novērošanas ekipējumu vai mīnas, uz jūras grunts.

“Orca” cena – aptuveni 10 miljoni dolāru – ir vairāk nekā 50 reizes zemāka nekā ASV kara flotes rīcībā esošajiem piekrastes kaujas kuģiem, kuru cena sasniedz 584 miljonus dolāru. Lai arī piekrastes kaujas kuģi ir lielāki, ātrāki un spēj nest vairāk kravas, “Orca” nav nepieciešama apkalpe.

2020. gada sākumā ASV kara flote demonstrēja savas spējas bezpilota aparātu jomā, ASV kara flotes pretmīnu un pretzemūdeņu trimarānam “Sea Hunter” autonomi veicot ceļu no Sandjego bāzes uz Havaju salām un atpakaļ. ASV kara flote plāno izmanot bezpilota aparātus lielā skaitā kā izlūkus, priekšējās elektroniskās karadarbības platformas un maldināšanas ierīces.

Image
Sea Hunter
Foto: Foto: US Navy
Foto: US Navy

Dalies ar šo ziņu