ASV Gaisa spēki atpērk Turcijai paredzētos F-35 iznīcinātājus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews
F-35
Foto: Foto: EPA/Scanpix

ASV Gaisa spēki saņēmuši atļauju pārpirkt jaunos F-35A iznīcinātājus, kas bijuši paredzēti Turcijas Gaisa spēku vajadzībām. 8 jau uzbūvēto iznīcinātāju pārpirkšanai tiks piesaistīti līdzekļi no 2020. gada budžeta.

Pēc Turcijas paziņojuma par Krievijas ražoto S-400 pretgaisa sistēmu iepirkumu, 2019. gada jūnijā ASV izslēdza Turciju no jaunā iznīcinātāja F-35 programmas. Lai gan pirmie Turcijai paredzētie iznicinātāji jau bija pametuši konveijera lenti, ASV Aizsardzības departaments paziņoja, ka tas ir gatavs pārņemt Turcijai paredzētās lidmašīnas, ja vien tā neatteiksies no S-400 programmas.

Šī gada 20. jūlijā ASV Aizsardzības departaments ikdienas paziņojumā par iepirkumiem apstiprināja F-35 pārņemšanu par cenu 77,9 miljoni dolāru par lidmašīnu. Lēmums nosaka, ka ASV Gaisa spēki oficiāli pārpirks astoņus jau uzbūvētos F-35A iznīcinātājus, kā arī tiks veiktas nepieciešamās izmaiņas, lai pārpirktie iznīcinātāji atbilstu ASV Gaisa spēku standartiem.

Turcija bija plānojusi iepirkt 100 ASV ražotos piektās paaudzes iznīcinātājus F-35, taču, neraugoties uz ASV brīdinājumiem, tā tupināja S-400 raķešu iepirkumu no Krievijas. Lai arī pēc piegādes atcelšanas 24 Turcijai paredzētie iznīcinātāji atradās dažādās būves stadijās, neviens no tiem Turcijai oficiāli piegādāts netika.

Dalies ar šo ziņu