ASV varētu pārpirkt Turcijas pasūtītās S-400 pretgaisa aizsardzības sistēmas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defensenews.com
S-400
Foto: Foto: AFP

ASV  varētu pārpirkt Turcijai piegādātās Krievijas ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400, lai tādējādi mazinātu strupceļu, kāds radies Vašingtonas un Ankaras attiecībās, saistībā ar Turcijas iepriekš pausto vēlmi iegādāties iznīcinātājus F-35. Šādu rīcības variantu paredz viens no aizvadītajā nedēļā ierosinātajiem ASV Senāta tiesību aktiem, vēsta portāls “Defensenews.com”

Šādus variantu piedāvājis Senāta vairākuma pārstāvis Džons Tūns (John Thune), sagatavojot grozījumus 2021. gada Nacionālās aizsardzības autorizācijas likumā, kas Krievijā ražoto pretgaisa aizsardzības iekārtu iegādē ļautu izmantot līdzekļus, par kādiem raķetes iegādājas ASV armija. Šis senāta piedāvājums nācis klajā apmēram gadu pēc tam, kad ASV izslēdza savu NATO sabiedroto Turciju no daudznacionālās iznīcinātāja F-35 izstrādes programmas, jo Turcijas valdība par 2,5 miljardiem dolāru izvēlējās iegādāties Krievijā ražoto pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400.

Vienlaikus Senāta attiecību komitejas priekšsēdētājs Džims Risčs (Jim Risch) piedāvā grozījumus, kas ASV ļautu pret Turciju ieņemt daudz stingrāku pozīciju S-400 iegādes darījuma dēļ. Šī pieeja atļautu ASV prezidentam Donaldam Trampam pret Turciju ieviest Sankcijas, pamatojoties uz 2017. gadā pieņemto tiesību aktu, kas paredz vēršanos ar dažāda veida sankcijām pret ASV pretiniekiem. Šo tiesību aktu ASV var noteikt pret jebkuru valsti, kas iegādājas Krievijā ražotu bruņojumu. Dž. Risčs iepriekš asi kritizējis Turcijas prezidenta Redžipa Taipa Erdogana rīcību, iegādājoties Krievijā ražotās raķetes.  

Tas ļautu ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijai noteikt sankcijas jau 30 dienu laikā. Tiesa, D. Tramps pagaidām nav virzījis sankciju procedūru pret Turciju par tās plānoto S-400 iegādi. Turcijas prezidents R. T. Erdogans gan ir paziņojis, ka no šīs sistēmas iegādes atteikties neplāno pat neraugoties uz Vašingtonas brīdinājumiem, ka S-400 varētu būtiski kompromitēt slepenā F-35 iznīcinātāja programmu

Kā portālam “Defensenews.com” norādījis bijušais Pentagona pārstāvis Eiropas un NATO politikā Džims Tovnsends (Jim Townsend) ASV regulāri pērk dažādas ārvalstu bruņojuma tehnoloģijas. Tādējādi ASV varētu izmantot šo paņēmienu arī lai iegādātos S-400.

"Es domāju, ka ASV pārpērkot S-400 raķešu kompleksus no Turcijas, būtu saprātīgs veids, kā atbrīvot R.T. Erdoganu no tām problēmām, kādās viņš sevi ir ierāvis. Mēs tikai vēlamies, lai šī  sistēma tiktu izvesta no Turcijas. Ja šāda rīcība ļautu turkiem piedalīties F-35 programmā, tad vēl jo labāk,” sacījis eksperts.

“Defensenews.com” atzīst, ka Dž. Tūns un Dž. Risčs ir ietekmīgi senatori, tomēr nav zināms, vai viņu piedāvātie grozījumi iegūs tālāku virzību un kā uz tiem reaģēs Baltais nams.

Tomēr Senāta Bruņoto spēku komitejas autorizācijas likumprojekts jau satur atsevišķas tēzes, kuras attiecas uz Turciju un iznīcinātāju F-35 programmu.  Kā raksta portāls, tad likumprojektā ASV gaisa spēkiem dotas pilnvaras pārņemt savā rīcībā, izmantot un vajadzības gadījumā arī pārveidot sešus F-35A modeļus, kurus iznīcinātāju ražotājs “Lockheed Martin” bija radījis Turcijas gaisa spēkiem, bet, kas tā arī tiem nav piegādāti.

Dalies ar šo ziņu