Pazudis Ķīnas jaunais lidmašīnu bāzes kuģis

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Forbes.com
Ķīna
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Ķīna būvē jaunu 003 tipa lidmašīnu bāzes kuģi. Tas būs līdzvērtīgs ASV Jūras kara flotes lidmašīnu bāzes kuģiem un būtiski atšķirsies no bruņojumā esošajiem dieviem Ķīnas aviobāzes kuģiem. Kā vēsta ASV finanšu un ekonomikas žurnāls “Forbes”, atvērtā koda izlūkdatu analītiķi nesen pamanījuši ko pārsteidzošu – nepabeigtais lidmašīnu bāzes kuģis ir pazudis no tā celtniecības vietas Šanhajā. Balstoties uz publiski pieejamo satelītattēlu analīzi, noteikts, ka kuģis pārvietots starp 25. un 28. maiju.

003 tipa lidmašīnu bāzes kuģis būtiski atšķiras no Ķīnas Jūras spēku aviobāzes kuģiem. Tajā ir iebūvēta elektromagnētiskā lidmašīnu katapulta (EMBAND), kas līdzinās ASV “USS Ford” tipa kuģos esošajai. Šobrīd Ķīnas Jūras spēku bruņojumā esošie lidmašīnu bāzes kuģi izmanto tā sauktā “slēpošanas tramplīna” principu, kas limitē maksimālo svaru, ar kādu no kuģa var pacelties reaktīvās lidmašīnas.

Tomēr jaunā bāzes kuģa pazušana pārsteigusi daudzus novērotājus. Būvlaukums tika veidots atbilstoši mērķim, to pielāgojot kuģim, un tam bija savs kuģa nolaišanas baseins. Daudzas lidmašīnu bāzes kuģa korpusa sekcijas bijušas izliktas, lai tās jau sāktu montēt kopā. Tāpat arī kuģa gigantiskais korpuss jau bija izveides procesā.

Pirmos mājienus, ka kaut kas nav kārtībā, devusi lielas daļēji iegremdējamas transporta baržas celtniecība. Šis kuģis pats par sevi ir milzīgs un spēj pārvadāt veselas lidmašīnu bāzes kuģa sastāvdaļas. Tas nav domāts lietošanai atklātā okeānā, tāpēc to bija paredzēts izmantot uz vietas.

Barža maijā pārvietota baseinā netālu no lidmašīnu bāzes kuģa. Tas redzams 23. maija satelītattēlā. Būtiski atzīmēt, ka tad kuģis bijis tukšs. Šis kuģis, visticamāk, arī ir vainīgais – tas baseinā atkal parādījies 2. jūnijā, jau pēc lidmašīnu bāzes kuģa pazušanas. Secināts, ka pazudušā kuģa atrašanās vietai vajadzētu būt netālu no tā būvlaukuma, lai barža paspētu lidmašīnu bāzes kuģi iekraut, aizvest, izkraut un atgriezties.

Kuģu būvlaukuma satelītattēli parasti tiek uzņemti vairākas reizes nedēļā. Nereti gan attēlu kvalitāti ietekmē necaurredzami mākoņi, kas bijuši arī tieši tad, kad kuģis pārvietots. Tagad, kad laikapstākļi ir skaidrojušies, analītiķi mēģina noskaidrot notikušā apstākļus. Ķīnas plašsaziņas līdzekļos parādījušies jauni attēli no lidmašīnas, kas apstiprina kuģa pazušanu.

Iespējamie lidmašīnu bāzes kuģa pazušanas iemesli var būt saistīti ar problēmām būvlaukuma palaišanas baseinā. Lielizmēra kuģi jau ir pietauvojušies, savukārt teritorija nepārtraukti tiek padziļināta. Pastāv arī teorija, ka problēmas radušās ar pašu kuģu būvlaukumu.

Savukārt ideja par to, ka lidmašīnu bāzes kuģa celtniecība ir atcelta un kuģis nodots metāllūžņos, šķiet visai neticama.

Iespējams, tuvāko nedēļu laikā lidmašīnu bāzes kuģis tiks pārvietots. Analītiķi jau pēta iespējamās kuģa sastāvdaļu atrašanās vietas. Daži no analītiķiem uzskata, ka, iespējams, tās jau ir atrastas. Tomēr, lai noskaidrotu, kāpēc kuģis pārvietots, kā tas ietekmē Ķīnas lidmašīnas bāzes kuģa būvniecības plānus, var paiet daudz ilgāks laiks.

Dalies ar šo ziņu