ASV Igaunijā izvieto bezpilota lidaparātus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Stars and Stripes
reaper
Foto: Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

ASV pirmo reizi Igaunijā izvieto bezpilota lidaparātus “MQ-9 Raper”, kur tie sniegs atbalstu sabiedroto izlūkošanas operācijās, tā ziņo ASV Gaisa spēku pavēlniecība Eiropā, raksta “Stars and Stripes”.

Bezpilota lidaparāti “MQ-9 Reaper” tika pārvirzīti no Miroslaviecas gaisa spēku bāzes Polijas ziemeļrietumos uz Amari gaisa spēku bāzi Igaunijā. Spēku pārvirzīšana saistīta ar Miroslaviecas bāzē veiktajiem skrejceļa būvdarbiem.

Vienlaikus “Stars and Stripes” norāda, ka šāda spēku pārvirzīšana NATO sabiedrotajiem dos stimulu izlūkošanas informācijas iegūšanā virs Baltijas valstu teritorijas, kuru tuvumā arvien lielāku militāro aktivitāti izrāda Krievija.

ASV gaisa spēki Eiropā gan neatklāj, cik daudz gaisa kuģu un to apkalpojošais personāls tiks izvietots Igaunijā.

“Operācijas mērķis ir vairot reģiona drošību un stabilitāti, stiprināt attiecības ar NATO sabiedrotajiem un partneriem Eiropā,” tā savā paziņojumā uzsver ASV Gaisa spēki Eiropā.

ASV Gaisa spēku lidaparāti “MQ-9 Reaper” kopš 2018. gada savus uzdevumus pilda no bāzes Polijā. Iepriekš šī vienība veikusi īslaicīgas operācijas arī no Rumānijas teritorijas. Arī toreiz šāda spēku pārdislocēšana bija saistīta ar Polijā veiktajiem skrejceļa uzlabojumiem.

“Stars and Stripes” pieļauj, ka Miroslaviecas gaisa spēku bāze varētu kļūt par vienu no vietām, kurā būtu gaidāms ASV karavīru pieplūdums pēc plānotā ASV bruņoto spēku klātbūtnes palielināšanas.

Dalies ar šo ziņu