Krievija izveido satelītu grupējumu, kam jābrīdina par ballistisko raķešu uzbrukumiem

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Satelīts
Foto: Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Krievijas Bruņotie spēki Zemes orbītā izveidojusi četru satelītu “Tundra” grupējumu, kuru uzdevums būs patstāvīgi uzraudzīt ASV teritoriju, brīdinot par ballistisko raķešu palaišanu. Tā, atsaucoties uz anonīmiem avotiem Krievijas aizsardzības industrijā, ziņo aģentūra “TASS”.

Saskaņā ar “Tass” vēstīto visi satelīti sekmīgi pilda funkcijas, tādējādi kļūstot par bāzi jaunajam Krievijas mākslīgo pavadoņu grupējumam “Kupol”.

"Līdz ar ceturtā satelīta “Tundra” palaišanu no Pļeseckas kosmodroma, kas notika šā gada 22. maijā, vienotā zemes pavadoņu sistēma “Kupol” ir sasniegusi savas minimāli noteiktās operacionālās spējas un jau šobrīd ļauj izsekot jebkurus ballistisko  raķešu palaišanas gadījumus ASV teritorijā,” sacījis “Tass” avots.

Aģentūras avots norādījis, ka satelīti “Tundra” ir aprīkoti ar jaunākās paaudzes infrasarkanajām izsekošanas ierīcēm, spējot identificēt raķešu startus uz sauszemes. Tāpat satelīti spēj izsekot raķešu lidojumu trajektorijas, kā arī automātiskā režīmā prognozēt to kaujas galviņu iespējamās trieciena vietas.

“Tass” raksta, ka pēc tā informācijas avota sniegtajām ziņām visi “Kupol” sistēmas satelīti ap Zemi riņķo augstajā orbītā – vairāk nekā 35 000 kilometru augstumā. To lidojumu orbītas veidotas dažādos leņķos vienam pret otru, šādi satelīti veido tā saucamo “satelītu zvaigznāju”, kas redzams Ziemeļu puslodē.

Pirmie trīs “Tundra” satelīti no sistēmas “Kupol” tika palaisti 2015., 2017. un 2019. gadā. Kopumā šajā sistēmā Krievija plāno izvietot deviņus satelītus. Iecerēts, ka šī sistēma nomainīs darbību pārtraukušās izlūkošanas satelītu sistēmas “Oko” un “Oko1”.

Dalies ar šo ziņu