ASV gaisa spēki sākuši jauna uzbrukuma drona meklējumus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Military.com
DRONI
Foto: Foto: AFP/Scanpix

ASV Gaisa spēki lūguši aizsardzības nozares uzņēmumiem piedāvāt idejas jaunās paaudzes uzbrukuma drona izstrādei, kas varētu aizvietot līdz šim plaši izmantoto “MQ-9 Reaper” bezpilota lidaparātus. Svarīgākie priekšnosacījumi – mākslīgā intelekta pielietojuma iespējas, kā arī lēta cena un zemas uzturēšanas izmaksas, vēsta militārās informācijas portāls “Military.com”.

Saskaņā ar ASV valdības iepirkumu biroja mājaslapā publicēto informāciju, uzņēmumiem savos piedāvājumos jānodrošina drona autonomija, mašīnmācības iespējas, digitālā inženierijas risinājumi un Atvērtās misijas sistēmas lietojuma iespēja.

Portāls skaidro, ka Atvērto misiju sistēmas ir veidotas kā modulāri drona elementi. Tādējādi ir viegli modernizējami visas sistēmas ekspluatācijas laikā.  Savukārt digitālā inženierija ļaus izstrādātājiem pirms izstrādes modelēt dažādas drona detaļas.

Saskaņā ar ASV Gaisa spēku budžeta plānu, pēdējos 24 “MQ-9 Reaper” bezpilota lidaparātus paredzēts iegādāties 2021. gadā, samazinot kopējo iepirkuma plānu no 363 droniem līdz 337 bezpilota lidaparātiem.

ASV Gaisa spēku sekretāra padomnieks iegādes un tehnoloģiju jautājumos doktors Vils Ropers (Will Roper), uzstājoties ASV Kongresa Brunoto spēku Gaisa un sauszemes spēku apakškomisijā, norādīja - lai gan “MQ-9 Reaper” ir kalpojis vairāk nekā 10 gadus, tas nespēj pielāgoties nākotnes uzdevumu veikšanai. Turklāt, ja jaunajā uzbrukuma dronā tiktu izmantotas komerciāli ražotās tehnoloģijas, tas sistēmas uzturēšanas izmaksas varētu padarīt zemākas.

Pašreiz lietotos dronus “MQ – 9 Reaper” ASV gaisa spēki sāka aktīvāk izmantot pēc tam, kad tika paziņots par pakāpenisku iepriekšējās paaudzes uzbrukuma bezpilota lidaparātu MQ-9 Predator” izņemšanu no apbruņojuma.

Kā norāda portāls, “MQ-9”mācībās veicis pirmo līdz šim reģistrēto cita gaisa mērķa iznīcināšanu, pierādot, ka šāda veida lidaparāti var tikt izmantoti arī šī tipa operācijās.

“MQ-9 Reaper” līdzinieks “MQ-1 Predator” oficiāli no ASV Gaisa spēku bruņojuma tika izņemts 2018 gadā.

Dalies ar šo ziņu