Latvija un Igaunija iegādājas jaunākos “Carl Gustaf” prettanku ieročus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
M-4
Foto: Foto: saabgroup.com

Nacionālie bruņotie spēki kopā ar Igaunijas bruņotajiem spēkiem iesnieguši pasūtījumu Zviedrijas uzņēmumam “Saab Dynamics AB” par jaunu prettanku granātšāvēju “Carl Gustaf M4” piegādi.

Plānots, ka par aptuveni 1,3 miljoniem eiro pasūtītie ieroči Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem tiks piegādāti līdz 2022. gadam. Jaunie granātšāvēji tiks lietoti paralēli “M2” modifikācijas ieročiem, kas iepriekš tika saņemti no Zviedrijas un Norvēģijas.

Pasūtījums ir veikts, balstoties uz kopīgo līgumu starp Zviedrijas Aizsardzības materiāltehnisko administrāciju, Igaunijas Aizsardzības investīciju centru un “Saab Dynamics AB”, kas tika parakstīts 2018.gadā.

Image
M-4
Foto: Foto: saabgroup.com

 

“Jauno “Carl Gustaf” prettanku ieroču pasūtījums ir turpinājums jau pirms vairākiem gadiem iedibinātajai sadarbībai ar Skandināvijas partneriem. Šie ieroči atbilst Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām, ir nodrošinājuši sekmīgu uzdevumu izpildi mācībās, kā arī paplašina mūsu ekipējuma savietojamību ar ģeogrāfiski tuvāko sabiedroto valstu arsenālu. Tādēļ lēmums modernizēt jau esošo ieroču klāstu ir likumsakarīgs.”
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Jaunā tipa granātmetējs var izmantot līdz šim plaši lietoto “Carl Gustaf M2” tipa munīciju. Ar to iespējams izšaut trīs veidu bruņutehnikas neitralizēšanas šāviņus, Trīs veidu daudzfunkcionālo munīciju ēku, transporta un dzīvā spēka iznīcināšanai, divu veidu šāviņus cīņai ar pretinieka kājniekiem, kā arī divu veidu atbalsta munīciju – dūmu un apgaismes granātas. Jāpiebilst, ka no jaunā ieroča iespējams izšaut arī speciāli “Carl Gustaf” granātmetējiem domātās daudzfunkcionālās vadāmās raķetes.

Image
M-4
Foto: Foto: saabgroup.com

Atšķirībā no līdz šim lietotā ieroča karavīrs uzdevuma laikā to varēs nēsāt pielādētā veidā, būtiski samazinot reakcijas laiku, spējot izšaut pirmais.

Kā būtiskākais “Carl Gustaf M4” granātmetēju pluss uzskatāms to ievērojami samazinātais svars. Ja līdz šim lietotajiem “M2” modeļiem tas sasniedza 14,2 kilogramus, tad tagad jaunais ierocis sver vairāk nekā uz pusi mazāk – tikai septiņus kilogramus. Tāpat ierocis kļuvis  par 13 centimetriem īsāks.

Image
M-4
Foto: Foto: saabgroup.com

“Carl Gustaf” ražotāji arī norāda, ka “M4” modelim ir būtiski uzlabota ergonomika, ļaujot daudz ērtāk piekļaut ieroci katra šāvēja individuālajām ķermeņa aprisēm. Tam ir gan regulējams plecu balsts, gan regulējams stobra priekšējais atbalsta rokturis.

Kā apgalvo ražotāji, “Carl Gustaf M4” ir būvēts, ņemot vērā nākotnes prasības, tādēļ ir savietojams ar viedajām novērošanas sistēmām, un sagatavots programmējamai munīcijai. Būtiski uzlabota arī tēmēšanas sistēma, ļaujot izmantot ne tikai granātmetēja mehānisko tēmekli, bet arī tā sauktā “sarkanā punkta” mērķēšanas ierīci, kā arī daudzfunkcionālās jaunākās paaudzes mērķēšanas iekārtas. Tās ļauj gan uzlabot, šaušanas rezultātus, gan vēl vairāk samazināt tēmēšanai patērēto laiku.

Image
M-4
Foto: Foto: saabgroup.com

“Carl Gustaf” granātšāvējus izmanto vairākas NATO dalībvalstis, tostarp ASV. Šos ieročus jaunākajā modifikācijā līdz šim ir pasūtījušas 13 valstis.

Dalies ar šo ziņu