Modernizētais Krievijas bumbvedējs "Tu-22M3M" veicis jaunas hiperskaņas raķetes izmēģinājumu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Tass.ru
Tu-22
Foto: Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Krievijas gaisa spēki nesen izmēģinājuši jaunu hiperskaņas raķeti, kuru iespējams izšaut no bumbvedēja “Tu-22M3M”, ziņo Krievijas ziņu aģentūra “Tass”, atsaucoties uz anonīmu amatpersonu Krievijas aizsardzības industrijā.

Kā norādījis “Tass” avots, šī raķete būs daļa no “Tu-22M3M” modernizētajiem ieročiem. Darbs pie šīs raķetes izstrādes sācies pirms vairākiem gadiem. Tās izmēģinājumi tikšot pabeigti vienlaikus ar darbiem pie “Tu-22M3M” bumbvedēju modernizācijas programmas.

“Tass” avots norādījis, ka šī raķete nepieder pie “X-32” raķešu saimes. "Tā ir pilnīgi citādāka,” viņš piebildis, tomēr nav atklājis raķetes tehnisko specifikāciju.

Aģentūra gan norāda, ka amatpersonas sniegtajai informācijai nav gūts oficiāls apstiprinājums, jo akciju sabiedrība “Tupolev”, kura ražo “Tu-22M3M” bumbvedējus, atteikusies sniegt jebkādu informāciju par jauno raķeti.

Kā norāda “Tass”  iepriekš Krievijas aizsardzības industrija attīstījusi divu tipu hiperskaņas raķetes, kuras iespējams izšaut no lidmašīnām. Piemēram, līdz šim modernākā no lidmašīnām izšaujamā hiperskaņas raķešu sistēma “Kinžal” sevī ietver divus komponentus – pašu raķeti un lidmašīnu “MiG-31K”, kā bruņojuma nesēja platformu. Šī sistēma ir sauszemes taktiskās ballistiskās raķetes “Iskander” variants, ko iespējams izšaut no lidmašīnām. Tāpat Krievijā radīta jauna hiperskaņas raķete, kuru būs iespējams izšaut no piektās paaudzes iznīcinātāja “Su-57”. Arī tās tehniskā specifikācija pagaidām nav atklāta.

Virsskaņas bumbvedējs “Tu-22M3M” ir līdz šim plaši izmantotā bumbvedēja “Tu-22M3” modernizētā versija ar paplašinātu kaujas potenciālu. Šī tipa lidmašīna pirmo lidojumu veica 2018. gada 28 decembrī. Modernizācijas ietvaros lidmašīnai uzstādīta jauna Krievijā ražota elektronika, navigācijas un komunikāciju sistēma, tēmēšanas iekārtas, dzinēju vadības sistēma, kā arī elektroniskās karadarbības sistēmas.

Dalies ar šo ziņu