Vācija saviem gaisa spēkiem plāno iegādāties 138 jaunas kaujas lidmašīnas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Janes.com/Stars and Stripes
Luftwaffe
Foto: Foto: Bundeswehr/Stefan Petersen

Vācijas valdība ir paziņojusi par nodomu Gaisa spēku vajadzībām iegādāties 138 jaunas kaujas lidmašīnas, vēsta militārās informāijas portāls “Janes.com”.

Vācijas valdības nodoms ir pirkt 93 “Eurofighter” iznīcinātājus. Līdztekus tiem varētu tikt pirkti arī 45 “Boeing F / A-18E / F Super Hornet , kā arī E / A-18 Growler” iznīcinātāji.

Plāns, kuru 21. aprīlī atklāja Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa - Karenbauere, šķietami izpildītu Gaisa spēku trīs atsevišķās kaujas lidmašīnu iepirkuma prasības.

Šīs trīs prasības ietver “Tornado” lidmašīnu nomaiņas programmu 85 jauniem lidaparātiem. Šo lidmašīnu nomaiņas programma “Project Quadriga” paredz 38 jaunu lismašīnu piegādes, savukārt “Luftgestützte Wirkung im Elektromagnetischen Spektrum” programma jeb “luWES”, kas paredz 15 elektroniskās kaujas darbības lidaparātu iegādi.

Saskaņā ar ziņu aģentūras “AFP” teikto, vecās “Tornado” tipa lidmašīnas nomainīs 55 “Eurofighter” iznīcinātāji un 30 “Super Hornet” iznīcinātāji. “Project Quadriga” ietvaros tiks pirkti 38 “Eurofighter” tipa iznīcinātāji, kamēr priekš “luWES” Vācijas Gaisa spēki iegādāsies 15 “Growler” tipa lidmašīnas. Tomēr ir vērts pieminēt, ka šādu sadalījumu Vācijas valdība vēl nav apstiprinājusi, un “luWES” projekts vēl nav oficiāli iesākts.

Ir zināms, ka Vācija līdz 2030. gadam vēlas nomainīt 90 “Tornado” elektroniskās kaujas darbības un izlūkošanas lidmašīnas. 2018. gada sākumā tika pieprasīti priekšlikumi 85 jaunu lidaparātu iegādei, kuri spētu veikt 10 pašreizējos “Tornado” lidaparātu uzdevumus, kā arī divus jaunus, bet slepenus uzdevumus, no kuriem viens varētu būt atomieroču pārvadāšanas uzdevums. “Eirofighter”, “Super Hornet / Growler”, “Boeing F-15 Advanced Eagle” un “Lockheed Martin F-35A Lightning II” tika izvirzīti kā potenciāli kandidāti, tomēr militāru un politisku iemeslu dēļ tika izvēlēti tikai “Eurofighter” un “Super Hornet/Growler” tipa iznīcinātāji. Nākamo nedēļu laikā tiek sagaidīts oficiāls pirkuma paziņojums.

ASV medijs “Stars and Stripes” savā rakstā par plānoto Vācijas iznīcinātāju pirkumu paziņoja, ka vēl nav skaidrs kādus, un vai vispār Vācija pirkšot ASV iznīcinātājus. Tika skaidrots, ka par nozīmīgo pirkumu savs galavārds jāsaka Vācijas parlamentam.

Pēc Annegrētas Krampas – Karenbaueres izteiktās vēlmes par 45 ASV lidmašīnu iegādi, aizsardzības ministre Vācija tika stipri kritizēta gan no opozīcijas, gan mediju puses. Viņa skaidroja, ka tika ieteikts “F-18” tipa iznīcinātāju pirkums, jo Vācijai pēc NATO noteikumiem esot nepieciešami iznīcinātāji, kuriem ir licence pārvadāt Eiropā izvietotos ASV taktiskos kodolieročus. Pašlaik vienīgie Vācijas iznīcinātāji ar šādu licenci ir “Tornado” tipa lidaparāti, kuri atrodas Vācijas Gaisa spēku dienestā kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem. Savukārt licence ASV kodolieroču pārvadāšanai tiek dota tikai ASV ražotiem lidaparātiem.

A. Krampa – Karenbauere intervijā teica, ka aizsardzības ministrija pašlaik veic sarunas ar firmām “Boeing” un “Airbus”, lai lēmums par pirkumu varētu tikt pieņemts laika posmā no 2022. gada līdz 2023. gadam.

Dalies ar šo ziņu