ASV Jūras spēki no “Boeing” iegādājas vēl trīs “MQ-25” bezpilota degvielas uzpildes lidaparātus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews.com
bezpilota
Foto: Foto: Boeing.com

ASV Jūras spēki noslēguši jaunu līgumu ar u “Boeing”, kas paredz trīs papildu “MQ-25” bezpilota lidaparātu piegādi. Tādējādi kopējais firmas “Boeing” ražoto bezpilota degvielas uzpildes lidaparātu skaits ASV Jūras spēkos sasniegs septiņus.

84,7 miljonus ASV dolārus dārgā opcija iegādāties vēl trīs šāda tipa lidaparātus bija jau paredzēta oriģinālajā 805 miljonus ASV dolārus vērtajā līgumā, kuru ASV Jūras spēki piešķīra uzņēmumam “Boeing” 2018. gada augustā. Oriģinālais līgums pieprasīja “Boeing” piegādāt Jūras spēkiem četrus “MQ-25” tipa lidaparātus.

“Mēs esam ļoti pagodināti, ka Jūras spēki uzticas mūsu sistēmas spējām, ko apstiprina jaunais lidaparātu pasūtījums. “MQ-25” spēlē būtisku lomu Jūras spēku spējā nodrošināt degvielas uzpildi gaisā Jūras spēku lidmašīnām,” sacīja Deivs Bujolds (Dave Bujold), firmas “Boeing” “MQ-25” programmas direktors.

Agrīnie “Boeing MQ-25” testa lidaparāta “T1” lidojumi ievērojami veicināja visas programmas attīstību. Kompānija nesen noslēdza “T1” pārbaudes lidojumu pirmo kārtu. Tā rezultātā “MQ-25” modelis gaisā pavadīja gandrīz 30 stundas veicot uzdevumus dažādos augstumos un ātrumos. “T1” lidaparātam pagaidām tiek veiktas jau iepriekš plānotas izmaiņas, kā piemēram degvielas uzpildes tvertnes uzstādīšana zem kreisā spārna. Testa lidojumi ar uzstādīto degvielas uzpildes tvertni notiks vēlāk šajā gadā.

Tiek paredzēts, ka “MQ-25” nodrošinās ASV Jūras spēkus ar ļoti nepieciešamu degvielas uzpildes spēju gaisā. Pēc ASV Jūras spēku pārstāvju teiktā, “MQ-25 Stingray” ļaus labāk izmantot iznīcinātājus “Boeing F/A-18 Super Hornet”, “Boeing EA-18G Growler”, kā arī jaunāko iznīcinātāju “Lockheed Martin F-35C” ievērojami palielinot lidaparātu darbības attālumu. “MQ-25” priekšrocība ir tā, ka to varēs ļoti viegli integrēt ar palaišanas katapultu un nosēšanās sistēmām uz ASV Jūras spēku aviobāzes kuģiem.

“MQ-25” darbina tikai viens “Rolls-Royce AE 3007N” dzinējs, kas nodrošina 4500 kilogramu vilces spēku. Pēc lidaparāta korpusa un astes formas var spriest, ka tas izmanto “Stealth” tehnoloģiju, kas ievērojami apgrūtina ienaidnieka radariem pamanīt gaisa kuģi.

Precīzas “MQ-25” tehniskās īpašības vēl nav publicētas, tomēr ir zināms, ka tas savu pirmo lidojumu tika veica 2019. gada 19. septembrī.

Dalies ar šo ziņu