ASV Aizsardzības departaments veicis otro hiperskaņas raķetes testu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Janes.com
hiperskaņas raķete
Foto: Foto: US Department of Defense

ASV Armija un Jūras spēki  Havaju salās veikuši otro hiperskaņas raķetes “Common Hypersonic Glide Body” jeb C-HGB izmēģinājumu, ziņo portāls "Janes.com"

Saskaņā ar Aizsardzības departamenta ziņojumu, testa laikā “C-HGB” lidoja ar hiperskaņas ātrumu līdz iepriekš noteiktam mērķim. Testa laikā ASV Pretraķešu aizsardzības aģentūra uzraudzīja “C-HGB” lidojumu, ievācot par to informāciju. Paredzēts, ka šī informācija palīdzēs Pretraķešu aizsardzības aģentūrai izveidot sistēmas, kas varēs aizstāvēt Amerikas Savienotās Valstis no līdzīgiem citu valstu hiperskaņas ieročiem.

“Informācija no šī un turpmākiem eksperimentiem tupinās uzlabot Aizsardzības departamenta spējas izveidot hiperskaņas ieročus. Nesen veiktais tests būtiski palīdz Aizsardzības departamentam sasniegt mērķi izveidot kaujas spējīgu hiperskaņas ieroci šīs desmitgades pirmajā pusē,” teikts Aizsardzības departamenta ziņojumā.

“Šis tests balstās uz panākumiem, kurus mēs guvām 2017. gada oktobrī, kad veicām “Flight Experiment 1” testu, kura laikā “C-HGB” noturēja konstantu hiperskaņas ātrumu,” teica viceadmirālis Džonijs R. Volfs (Johnny R Wolfe), Jūras spēku stratēģisko sistēmu programmu direktors.

“Šīs pārbaudes laikā mēs speciāli noslogojām sistēmu dažādos veidos. Sistēma to visu spēja ļoti labi izturēt. Šodien mēs apstiprinājām “C-HGB” veidolu. Tagad mēs esam gatavi pāriet uz nākamo projekta posmu, proti, izveidot hiperskaņas triecienspējas ASV armijai,” viņš piebilda.

ASV Aizsardzības, pētniecības un inženierzinātņu sekretāra biroja hiperskaņas lietu direktora palīgs Maiks Vaits (Mike White), sacīja, ka “C-HGB” tagad esot gatavs eksperimentiem ar Armijas un Jūras spēku ieroču sistēmām.

“C-HGB” ir ieroču sistēma, kura izmanto raķeti, lai paātrinātu pašu ieroci virs skaņas ātruma, kur hiperskaņas planieris atdalās no pārējās ieroču sistēmas. 2019. gada augustā uzņēmumam “Dynetics Technical Solutions” jeb “DTS”, kas tagad pieder firmai “Leidos”, tika piešķirts 351,6 miljonus ASV dolāru vērts līgums, kas paredz, ka uzņēmums izveido 20 “C-HGB” prototipus ASV Armijas un Jūras spēku un Pretraķešu aizsardzības aģentūras vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu