ASV armija drīz pabeigs pirmos jaunās pretgaisa aizsardzības sistēmas testus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defensenews.com
SHORAD
Foto: Foto: Courtesy of the U.S. Army

ASV Armija līdz jūnijam pabeigs savas jaunās pretgaisa aizsardzība sistēmas “Interim Maneuver Short-Range Air Defense” jeb “IM-SHORAD” pirmos testus. Tas pavērs ceļu nākamajiem testiem rudenī, pēc kuriem šo sistēmu paredzēts pieņemt bruņojumā, teica ASV Armijas spārnoto raķešu aizsardzības sistēmu programmas vadītājs pulkvedis Čaks Voršims (Chuck Worshim).

ASV Armija nolēmusi, ka jaunā pretgaisa aizsardzības sistēma tiks uzstādīta uz “Stryker” kaujas mašīnu platformām. Sistēma sastāvēs no vadības iekārtas, kuru izstrādājis uzņēmums “Leonardo DRS”, kā arī raķešu palaišanas iekārtām “Stinger”, ko izstrādā “Raytheon”.

ASV Armija cenšas pēc iespējas ātrāk izveidot tuvās distances pretgaisa aizsardzības sistēmu, jo 2016. gadā tika atklāts, ka ASV armijai Eiropā šādas spējas ļoti trūkst. Lēmums par šādas “IM-SHORAD” sistēmas izstrādi tika pieņemts 2018. gada februārī.

Sistēmas izstrādes procesa sākumā tika veikta potenciālo piegādātāju atlase. Ieinteresētajiem uzņēmumiem bija jāpiedalās izmēģinājumu šaušanā “White Sands” raķešu poligonā, Ņūmeksikā. Armijas uzdevums bija noteikt kandidātus, kuri veidotu deviņus jaunās pretgaisa aizsardzības sistēmas prototipus.

Testos, kas beigsies jūnijā, piedalās vairs tikai pieci prototipi, intervijā ar “Defense News”. paziņoja pulkvedis Č. Voršims. Sistēmām būs jāveic virkne dažādu testu un jāsaņem noteikti drošības sertifikāti.

Viens no prototipiem pašlaik atrodas “White Sands” raķešu šaušanas poligonā, kur ar to tiek veikti ieroču drošības testi. Diviem citiem prototipiem Aberdīnas poligonā, Merilendā tiek veikti transportēšanas testi, kā arī citas pārbaudes, kamēr vēl viens prototips atrodas “Redstone Arsenal” bāzē Alabamā, kur ar to tiek veiktas elektromagnētiskas pārbaudes. Pēc pulkveža Č. Voršima teiktā, piektais ieroču prototips pašlaik atrodas pie “Stryker” ražotāja “General Dynamics Land Systems”, kur notiek tā tehniskā izvērtēšana.

“Veicot visus šos testus mēs identificējam jomas, kurās mums šīs sistēmas vēl ir jāuzlabo,” piebilda pulkvedis Č. Voršims. Viņš neiedziļinājās uzlabojumu specifikā, tomēr teica, ka galvenokārt tās ir maza mēroga problēmas, kuras neprasa būtiskas pārbūves kādā no iesniegtajiem prototipiem.

Nākamie sistēmas testi sāksies rudenī un ilgs aptuveni divus mēnešus. Ja  testēšana noritēs labi, armija plāno iepirkt vairākus prototipus. “Ja pēc pilnīgi visu testu pabeigšanas jaunās sistēmas atbildīs armijas prasībām, tad tā plāno iepirkt 144 šādas sistēmas četriem bataljoniem, tomēr tas vēl ir atkarīgs no finansējuma,” piebilda pulkvedis Č. Voršims.

Lai gan sākotnējais plāns bija pēc iespējas ātrāk izvietot “IM-SHORAD” sistēmas Eiropā, armija ir nolēmusi vēlreiz izvērtēt, kur šīs sistēmas būs visnoderīgākās.

Armija plāno izmantot “SHORAD” kā daļu no vairāku sistēmu veidota gaisa un raķešu aizsardzības infrastruktūras kopuma, kas iekļautu spējas aizsargāties pret raķetēm, artilēriju, mīnmetējiem, droniem un spārnotajām raķetēm. Šādā sistēmu kopumā ietilptu arī “Patriot” un “THAAD” pretgaisa aizsardzības sistēmas, kuras būtu spējīgas nodrošināt aizsardzību arī pret ballistiskām raķetēm.

Dalies ar šo ziņu