Krievija Kaļiņingradā izvietos radaru, kas spēs noteikt hiperskaņas raķetes

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Stars and Stripes
radars
Foto: Foto: stripes.com/RUSSIAN DEFENSE MINISTRY

Krievija Kaļiņingradas apgabalā plāno izvietot savu jaunākās paaudzes radaru, kurš spēšot noteikt hiperskaņas raķešu un spārnoto raķešu palaišanu, atsaucoties uz Krievijas valsts mediju vēstīto, raksta ASV militārais portāls “Stars and Stripes”.

Kā ziņo portāls, šāda Krievijas rīcība skaidrojama kā atbildes reakcija uz ASV paziņojumiem par hiperskaņas ieroču izstrādi.

Krievijas ziņu aģentūras “Tass” apgalvo, ka jaunais radars “Konteiner” spēj atklāt un izsekot spārnoto un hiperskaņas raķešu izšaušanu pat 3200km lielā attālumā. Ja radars tiks izvietots Kaļiņingradas apgabalā, proti, starp NATO valstīm – Poliju un Lietuvu – tad gandrīz viss Eiropas kontinents, ieskaitot Lielbritāniju, atradīsies tā darbības rādiusā.

"Konteiner” radars Kaļiņingradā būs otrais šī tipa radars Krievijas teritorijā. “Tass” raksta, ka līdzīgs radars 2019. gadā tika izvietots 700 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Maskavas, Mordvijas apgabalā pie Volgas. Šādu radaru Maskava nākotnē plāno izvietot arī Arktikā.

Termiņš, kad plānota radara izvietošana Kaļiņingradā, netika minēts.

Krievija plāno izvietot radaru NATO teritorijas tuvumā, jo gan ASV, gan Krievija pēdējo gadu laikā nopietni sāka attīstīt savus hiperskaņas ieročus.

Krievijas Jūras spēku Ziemeļu flotes komandieris viceadmirālis Aleksandrs Moisejevs (Alexander Moiseyev) laikrakstam “Krasnaja Zvezda” sacīja, ka drīzumā valsts plāno veikt hiperskaņas raķešu šaušanas testus no Krievijas kodolzemūdenēm. 

Arī Pentagons ir ievērojami palielinājis investīcijas hiperskaņas ieročos. ASV šogad plāno izmēģināt jauno hiperskaņas raķešu planieri, kas izmantos nesējraķetes vajadzīgā paātrinājuma sasniegšanai, bet tad pārslēgsies uz hiperskaņas dzinēju.

Dalies ar šo ziņu