Ķīna pret ASV kuģiem Dienvidķīnas jūrā iesaka vērst neletālos lāzerus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Stars and Stripes
Dienvidķīnas jūra
Foto: Foto: BRANDON RICHARDSON/U.S. NAVY

Ķīnai vajadzētu apsvērt neletālu mazas jaudas lāzerieroču izmantošanu pret ASV karakuģiem, lai atturētu to pārvietošanos Dienvidķīnas jūrā. Šādu viedokli publicējusi Ķīnai piederošā avīze “Global Times”.

Ķīnas militārais eksperts Songs Žongpings (Song Zhonping) intervijā laikrakstam sacījis, ka elektromagnētisko ieroču, kā piemēram zemas enerģijas lāzera ierīču lietošana varētu sūtīt spēcīgu brīdinājumu ASV virzienā. Lāzeri spētu uz laiku paralizēt ASV kuģu ieročus un vadības sistēmas, panākot spēcīgu rezultātu bez acīmredzama konflikta. 

Songs deva laikrakstam savus ieteikumus vien dažas dienas pēc ASV Jūras spēku un Jūras kājinieku ierašanās Dienvidķīnas jūrā, kur tie plāno veikt mācības.

Ķīna uzskata lielāko daļu Dienvidķīnas jūras par savu teritoriju. Šo viedokli gan apstrīd pārējās reģiona valstis, piemēram, Indonēzija, Filipīnas un Vjetnama.

Ķīna ir okupējusi un militarizējusi vairākas strīdīgās Dienvidķīnas jūras salas. ASV uz to reaģē ar saviem karakuģiem regulāri kuģojot garām šīm teritorijām, veicot tā sauktās “Kuģošanas brīvības” operācijas, lai uzsvērtu ASV apņemšanos uzturēt starptautiskos ūdeņus brīvus un atvērtus visām valstīm.

ASV Klusā okeāna flote paziņoja, ka Ķīnas iznīcinātājkuģis vērsis lāzera uzbrukumu pret ASV izlūkošanas lidmašīnu “P-8A Poseidon”, kas lidoja virs starptautiskiem ūdeņiem. Incidents esot noticis uz rietumiem no Guamas 17. februārī. Jūras spēki paziņoja, ka neredzamais lāzers, kuru uztvēra lidmašīnas sensori, varēja potenciāli kaitēt gaisakuģa apkalpes veselībai.

Ķīnas aizsardzības ministrija noraidījis ASV Jūras spēku apgalvojumus kā nepatiesus.

Dalies ar šo ziņu