Japāna publisko savus hiperskaņas ieroču attīstības plānus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews.com
Japāna
Foto: Foto: Japan's Acquisition, Technology and Logistics Agency

Japāna ieskicējusi ceļvedi pašas attīstītajiem hiperskaņas ieročiem, apstiprinot, ka tā vēlas panākt militāro spēju attīstību šajā virzienā, kā arī norādot potenciālos mērķus, pa kādiem šie ieroči varētu tikt vērsti.

Japāņu valodā publicētais dokuments pieejams Ieguves, tehnoloģiju un loģistikas aģentūras mājaslapā. Japānas valdība norādījusi, ka tā vēlas divu klašu hiperskaņas atturēšanas sistēmas. Viens no ieročiem varētu būt hiperskaņas spārnotā raķete, bet otrs – hiperskaņas ātruma planējošais lādiņš.

Kaut arī lādiņi izskatīsies pēc parastas raķetes, šie lādiņi pārvietosies ar ievērojami lielāku ātrumu, spējot nolidot krietni lielākus attālumus līdz mērķim.

Paredzēts, ka hiperskaņas planējošais lādiņš tiks uzmontēts uz cietās degvielas raķetes, kura kaujas daļu nogādās gan lielā augstumā, gan paātrinās to, lai sāktu darboties hiperskaņas raķetes kaujas daļa. Tālāk tā lielā ātrumā planēs līdz mērķa satriekšanai.

Aģentūra arī sniegusi ziņas par hiperskaņas lādiņu kaujas galviņām. Tās būs piemērotas gan jūras, gan sauszemes mērķu satriekšanai. Pirmā kaujas galviņa būs piemērota bruņotu virsmu caursišanai, to īpaši paredzot lidmašīnu bāzes kuģu iznīcināšanai. Savukārt sauszemes mērķu iznīcināšanai tiks izmantots augsta blīvuma sprārdzienbīstams šāviņš, kas ir pazīstams kā formas lādiņš. To veido ieliekta metāla puslodes vai konusa formas oderējums ar sprāgstvielu. Šāds lādiņš atrastos tērauda vai alumīnija apvalkā. Brīdī, kad spridzeklis tiks detonēts, metāla apvalks tiks saspiests un izspiests uz priekšu, veidojot strūklu, kuras ātrums sasniegtu pat sešas jūdzes, jeb 9,6 kilometri sekundē.

Japānas jauno ieroču ieviešanas ceļa karte paredz, ka valsts izvēlējusies pakāpenisku pieeju. Sākotnēji tiks izstrādātas kaujas galviņas, kā arī attīstītas cietās degvielas dzinēja tehnoloģijas. Šo ieroču agrīnās versijas plānots izstrādāt laika posmā no 2024. gada līdz 2028. gadam. Savukārt bruņojumā šīs ieroču sistēmas plānots pieņemt 2030. gadā.

Abi ieroči tiks vadīti, izmantojot satelītnavigāciju, kura tiks dublēta ar inerciālās navigācijas sistēmu. Šobrīd Japāna cenšas izveidot septiņu satelītu tīklu, lai valsts pašaizsardzības spēkiem nodrošinātu nepārtrauktu pozicionēšanu, nepaļaujoties uz ārvalstu satelītiem.

Dalies ar šo ziņu