Prettanku raķetes “Spike” – līdzeklis, kas spēj iznīcināt jebkuru tanku

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Spike
Foto: Foto: Raimonds Lauskis/Aizsardzības ministrija

Pēdējos gados visspēcīgākais Nacionālo bruņoto spēku prettanku ierocis ir Izraēlas kompānijas “Rafael” ražotās prettanku raķešu sistēmas “Spike”. Šī sistēma ir unikāla, jo raķetes operators lidojuma laikā var gan koriģēt sākotnēji izvēlēto mērķi, gan, pateicoties tās tehniskajām īpašībām, triekt raķeti pret visvājāk aizsargātajām vietām tankos – lūkām.

“Spike” raķetes Sauszemes spēki, konkrēti – 2. Kājnieku bataljona Kaujas atbalsta rotas prettanku vads, bruņojumā sāka izmantot jau 2008. gadā.  Savukārt 2018. gadā ar “Refael” produkcijas izplatītāju “Eurospike” tika parakstīts vēl 108 miljonu eiro līgums par ieroču piegādi, kura noslēgsies 2023. gadā. Ar šīm raķetēm šobrīd tiek apgādātas Sauszemes spēku mehanizētās vienības.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kapteinis Andris Brūveris skaidro, ka “Spike” tirgu iekaroja kā pirmā vadāmā prettanku raķete, kas darbojās pēc principa “izšāvu un aizmirsu”, kā arī ar papildu režīmu - “izšāvu un novadīju līdz mērķim”.

Spike

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savu mērķi raķete sasniedz, lidojot pa tā saukto “piepacelto trajektoriju”. Tas nozīmē, ka mērķa virzienā raķete lido nevis horizontāli, bet gan traucoties gaisā un tad – triecoties mērķī no augšpuses, piemēram, bruņu transporta lūkās, kur aizsardzība ir krietni vājāka. 

Kapteinis A. Brūveris atzīst – “Spike” ir daudz priekšrocību, salīdzinot ar tuvākajiem konkurentiem. Piemēram, otrās paaudzes ASV ražotā prettanku sistēma TOW ir ļoti smags ierocis, kas spēj šaut līdz četru kilometru tālai distancei. Tiesa, šaušana iespējama tikai “izšāvu un novadīju” režīmā. Tas nozīmē, ka raķetes operatoram pēc tās izšaušanas jāturpina tēmēt līdz mērķim, kamēr raķete to sasniedz un detonē. Visas komandas raķetei operators nodod pa vadu. Tas nozīmē, ka satriekt mērķi ieroča darbības rādiusa maksimālajā distancē ir ļoti grūti.

ASV ekvivalents ierocis pārnēsājamām prettanku raķešu sistēmām “Spike LR” ir trešās paaudzes vadāmā prettanku raķešu sistēma “Javelin”. Lai arī “Spike” joprojām ir pārāks un dārgāks ierocis par “Javelin”, to pareizi izmantojot, tas ir vērā ņemams drauds.

Tās šaušanas distance ir līdz 2,5 kilometriem, tomēr šis ierocis izmantojams tikai “izšāvu un aizmirsu” režīmā. Šaušana notiek, karavīram notēmējot uz mērķi, fiksējot to un palaižot raķeti. Tālāk raķete vairs nav jāvada. Tā tuvojas mērķim  un paaugstinātā trajektorijā ietriecas tajā no augšas, kur bruņas vienmēr ir plānākas.

Jāmin, ka tehniski “Javelin” un “Spike LR” abi tiek klasificēti kā trešās paaudzes prettanku vadāmās raķetes. Pie tām pieskaitāmas arī “Spike ER” versijas, kuras spēj iznīcināt mērķus četru un astoņu kilometru attālumā.

Kapteinis A. Brūveris skaidro – šīs raķetes iespējams pielietot gan “izšāvu un aizmirsu” režīmā, gan, ja situācija to ļauj, vadīt raķeti līdz mērķim, to vērojot reālajā laikā. Tādā gadījumā attēls no raķetē iebūvētās kameras pa optiskās šķiedras kabeli tiek pārraidīts uz raķetes operatora displeju, kurš vajadzības gadījumā var koriģēt raķetes lidojumu vai arī pēkšņi to novirzīt uz citu – prioritārāku mērķi.

“Šī funkcija ļauj satriekt mērķus, tos īsti neredzot. Piemēram, ja raķete tiek izšauta uz kādu izvēlētu piesaistes punktu, piemēram, mobilo sakaru torni, zinot, ka tā apkārtnē atrodas mērķis, raķete lido ar paaugstinātu trajektoriju. Tas raķetes operatoram ļauj identificēt citkārt neredzamu mērķi pašas raķetes lidojuma laikā, atpazīt un satriekt to,” skaidro kapteinis A. Brūveris.

Viņš atzīst – jaunākais “Spike” raķešu konkurents šajā prettanku ieroču nišā tika prezentēts 2017. gadā, kad Francijas kompānija MBDA prezentēja savu “Missile Moyenne Portée”. Šī raķete spēj satriekt mērķus līdz pat piecu kilometru attālumam. Kā atzīst eksperts, dažos parametros šis ierocis pat bija labāks nekā “Spike”, taču 2018. gadā “Rafael” prezentēja “Spike LRII”. Šīs raķetes spēja satriekt mērķus jau 5,5 kilometru attālumā, turklāt spēja strādāt ne tikai pēc “izšāvu un novadīju” vai “izšāvu un aizmirsu” režīma, bet arī šaujot pa iepriekš ievadītām koordinātēm, būtiski palielinot ieroča pielietošanas iespējas. “Spike ER II” raķete mērķus šādi var satriekt līdz pat 14 kilometru attālumā.

Kā īpašu priekšrocību kapteinis A. Brūveris min, ka “Spike” sērijas raķetes pieejamas ar dažāda veida kaujas galvām – pret bruņutehniku, dzīvo spēku un celtņu sagraušanai.

Spike

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat viņš norāda, ka Nacionālie bruņotie spēki jaunā līguma ietvaros plāno iegādāties ne tikai “Spike LRII” un “Spike ERII”, bet arī “SPIKE SR”, kas, savukārt, ir vienreiz lietojams prettanku ierocis. Šim tā sauktajam bez paaugstinātas trajektorijas ierocim piemīt spēja satriekt mērķi līdz 1.8 km attālumā. Tas nozīmē, ka karavīrs nofiksē mērķi caur “SPIKE SR” raķetes kameru un izšauj to "izšāvu aizmirsu" režīmā. Lai arī satriekšanas spējas samazinās tā trajektorijas dēļ, šis ierocis ir daudz vienkāršāks apmācības ziņā, un tam nav vajadzīgs nedēļām ilgs apmācību laiks, kā tas ir, piemēram, “SPIKE LRII” un “Spike ERII” gadījumā.

Kapteinis A. Brūveris arī norāda, ka plašās “SPIKE” ģimenes ieroči līdz ar jaunā līguma apgūšanu tiks nodoti arī Zemessardzes rīcībā. Kombinējot Nacionālo bruņoto spēku bruņojumā esošos prettanku granātmetējus ar vadāmo prettanku raķešu kompleksiem, būtiski tiks paaugstinās bruņoto spēku prettanku kaujas spējas.

Patlaban līdz ar Latviju “Spike” raķetes atrodas daudzu NATO dalībvalstu bruņojumā, kuras tās izmantojušas arī karadarbībā starptautiskajās operācijās. Janvāra sākumā “Sargs.lv” jau rakstīja, ka arī ASV vēlas aprīkot savus uzbrukuma helikopterus “Apache” ar šīm raķetēm.

Tās sekmīgi izmanto arī Izraēlas pašaizsardzības spēki, tomēr visi dati par šo ieroču lietošanu kaujās aizvien ir slepeni.

Dalies ar šo ziņu