ASV armija savus helikopterus aprīkos ar “ Spike” raķetēm

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews.com
SPIKE
Foto: Foto: Staff Sgt. Tim Morgan-U.S. Army

ASV armija paziņojusi par vēlmi savus “Apache” helikopterus aprīkot ar Izraēlā ražotām tālās darbības raķetēm, informē aizsardzības nozares ziņu portāls “Defense News”.

Armijas Prasību Pārskatīšanas padome apstiprinājusi lēmumu iepirkt un lietot Izraēlas ražotāja “Rafael” raķetes “Spike”. “Šāds lēmums pieņemts pamatojoties arī uz nākotnes plāniem iepirkt tālās darbības precizitātes munīciju šībrīža un nākotnes aviācijai,” norādīja Armijas modernizācijas vadītājs brigādes ģenerālis Volijs Rūgens (Wally Rugen).

Pēc veiksmīgiem “Spike” raķešu testiem 2019. gadā, ASV armija nolēmusi turpināt tiekties pēc arvien jaunām tehnoloģijām, īpaši tāpēc, ka nākotnē dažāda veida kaujas situācijas noteikti mainīsies un radīsies lielāka nepieciešamība atturēt ienaidniekus jau no tālienes.

“Raphael” ražotās raķetes izmēģinājumos gan Izraēlā, gan Arizonas štatā ASV izšautas no AH-64 “Apache” kaujas helikopteriem, vēsta “Defense News”. Izmēģinājumi tikuši veikti sarežģīta reljefa poligonos. AH-64, slēpjoties aiz pakalna, nomērķēja uz aptuveni 500m attālumā novietoto potenciālo apdraudējumu, kas bija izveidots kā Krievijas “Pnantsir” vidējas darbības zeme-gaiss raķešu sistēma. “Defense News” norāda, ka izmēģinājuma šāviņu laikā, helikopteram vajadzēja pacelties vien pārdesmit metru augstumā virs pakalna, lai veiksmīgi sašautu apdraudējumu.

Kopumā Arizonas štatā veiktajā izmēģinājumā no “Apache” helikoptera tika veiksmīgi izšauti deviņi lādiņi, turklāt viens izšauts uz kustīgu mērķi tumsā, kas veiksmīgi arī iznīcināts, norāda ziņu portāls. “Spike” raķešu izmēģinājumi ne tikai palīdzēja ASV Armijas pārstāvjiem saprast, cik tādu nepieciešams iepirkt izmēģinājumu laikam, bet arī novērtēt iespējas attiecībā uz tālās darbības munīciju un tās pielietojamību nākotnē.

V. Rūgens portālam “Defense News” nenorādīja precīzu skaitu “Spike” raķešu, kuras plānot iegādāties un sākt lietot, jo lēmums par to iepirkšanu vēl tiek caurskatīts ASV valdībā.

Dalies ar šo ziņu