Krievijas hiperskaņas raķetes “Avangard” nemaina spēku samēru kodolvalstu vidū

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/japantimes.co.jp
Avangard
Foto: Foto: Scanpix/Russian Defense Ministry Press Service

Krievijas bruņoto spēku bruņojumā pieņemtās jaunās hiperskaņas raķetes “Avangard” nemaina spēku samēru kodolvalstu vidū par labu Krievijai. Tas būtu iespējams vien tad, ja starpkontinentālās ballistiskās raķetes kļūtu pilnīgi neaizsargātas pret pārtveršanu, tā norāda Japānas medijs “japantimes.co.jp”.

Jaunās Krievijas hiperskaņas raķetes spēj manevrēt, esot ceļā uz mērķi, kas apgrūtina to pārtveršanu, vēsta “japantimes.co.jp”. Tomēr šīs raķetes radītu vērā ņemamu apdraudējumu potenciālajam Krievijas ienaidniekam, ja tiktu radīti efektīvi aizsardzības līdzekļi pret jau izmantotajām tradicionālajām starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm.

Teju 40 gadus ASV izstrādā pretballistisko raķešu sistēmu, taču tā var apturēt vienu vai divas ienākošas starpkontinentālās ballastiskās raķetes, norāda “japanitimes.co.jp”. Ja tiktu palaistas vairākas klasiskā veida starpkontinentālās ballastiskās raķetes, tad pretraķešu sistēmas aizsarglīdzekļi tās nespēs apturēt.

Medijs norāda, lai gan hiperskaņas raķetes ir ātras un viedas, tās vienlaikus ir arī dārgas un faktiski pilda tās pašas funkcijas, ko klasiskās starpkontinentālās raķetes. “Japanitimes.co.jp” uzsver - Krievija ir ieguldījusi lielus līdzekļus ieročos, kas pilda tikai sabiedrības iebiedēšanas funkciju. Kamēr nebūs pieejama efektīva aizsardzība pret starpkontinentālo raķešu masveida uzbrukumiem, savstarpējā kodolatturēšana turpināsies arī bez jaunu ieroču ieviešanas.

Vienīgā tehnoloģiju, kas liktu pārskatīt ballastisko raķešu izmantošanas jēgpilnumu būtu virzītie enerģijas ieroči, kurus varētu vērst pret ienākošajām starpkontinentālajām raķetām, vēsta “japantimes.co.jp”. Lielas enerģijas lāzeri un daļiņveida ieroči būtu daudz efektīvāki par mūsdienu pretraķešu aizsardzības sistēmās izmantotajām, no zemes palaižamajām pārtvērējraķetēm. Šāda tipa ieroči darbotos ar gaismas ātrumu un tiem būtu absolūti plakanas trajektorijas, kas ļautu veikt daudz precīzāku mērķu atlasi, turklāt pārslēgšanās no viena mērķa uz nākamo būtu daudz ātrāka, norāda “japanitimes.co.jp”.

Teorētiski ar enerģiju darbināmie ieroči nodrošinātu efektīvu aizsardzību pret kodoluzbrukumiem, kuros kā ieroča nesējs tiktu izmantotas raķetes. Turklāt šādi ieroči varētu cīnīties pret jeb kura veida raķetēm neatkarīgi no tā, vai tās būtu starpkontinentālās ballastiskās raķetes, spārnotās raķetes vai hiperskaņas raķetes, vēsta “japantimes.co.jp”.

Tiesa pagaidām neviena valsts nav prezentējusi ar pietiekoši pārliecinošu virzītas enerģijas ieroča projektu. Tas pēc būtības nozīmē, ka skaļi izdaudzinātais Krievijas bruņoto spēku arsenāla papildinājums ar hiperskaņas raķetēm, ir nenozīmīgs, jo stratēģisko spēku līdzsvaru pēc būtības nemaina, vēsta “japantimes.co.jp”.

Dalies ar šo ziņu