Pieļauj jauna Igaunijas, Somijas un Latvijas vajadzībām atbilstoša bruņutransportiera izstrādi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Tallina
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Iespējams, kopīgā Latvijas, Igaunijas un Somijas izpēte par perspektīvo kājnieku bruņtransportieru iegādi varētu noslēgties arī ar jauna veida bruņumašīnas modeļa radīšanu, tā intervijās aizsardzības ziņu portālam “Sargs.lv” atzina Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks (Juri Luik) un Somijas aizsardzības ministrijas patstāvīgais sekretārs Juka Justi (Jukka Juusti).

Amatpersonas uzsvēra –  17.decembrī Tallinā parakstītais dokuments nebūt negarantē, ka tiks pirkts kāds konkrēts bgruņutransportieru modelis, tomēr tiks strādāts, lai izvēlētos vispiemērotāko tehniku.

“Šī nodomu vēstule ir sava veida nesaistošs lēmums, kas norāda, ka valstis ir nolēmušas kopā meklēt sadarbības ceļus, jo tehniskās prasības ir ļoti līdzīgas. Tā ir ļoti laba bāze tālākai sadarbībai. Tāpat ir iespēja ietapīt līdzekļus un panākt piegāžu drošību,” sacīja J.Juusti.

Savukārt Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks teica, ka šāda sadarbības forma jau izmantota kopīgu pirkumu organizēšanā ar Somiju. Tādā ceļā Igaunija ir iegādājusies gan trīsdimensionālos radarus gaisa telpas novērošanai, gan pašgājējhaubices. Tagad kārta pienākusi bruņutransportieriem, jo esošo Igaunijas bruņoto spēku bruņutransportieru kalpošanas termiņš tuvojas beigām.

“Mēs esam ieinteresēti iegādāties jaunus bruņutransportierus. Tas nav steidzams pirkums, tomēr mums drīz būs jāpieņem šādi lēmumi. Tas ir labākais veids, kā mēs kopīgi varam meklēt šādu tehniku,” sacīja J. Luiks.

Vienlaikus amatpersonas neizslēdza iespēju, ka, sadarbojoties visām trim valstīm, kopīgiem spēkiem varētu tikt radīta pašu vajadzībām domāta platforma.

“Es neizslēdzu ne vienu, ne otru iespēju. Iespējams, mēs varam iegādāties platformu, iespējams, to radīt, kopīgi strādājot. Kādēļ gan nē? Tas ir ļoti atvērts dokuments.”
luiks
Igaunijas aizsardzības ministrs
Jiri Luiks

Arī J. Juusti atzina, ka atkarībā no tā, cik veiksmīga būs sadarbība jauno bruņutransportieru tehniskās specifikācijas definēšanā no iesaistīto valstu bruņoto spēku puses, varētu lemt arī par jauna - tieši projektā iesaistītajām valstīm vajadzīgā bruņutransportiera radīšanu.

“Sadarbības nākotne ir atkarīga no industriālās bāzes. Es domāju, ka šāda veida sadarbībai, kur apvienojas vairākas valstis un izstrādā sev nepieciešamo produktu, balstoties uz vienām un tām pašām vajadzībām, ir nākotne.”
Justi
Somijas aizsardzības ministrijas patstāvīgais sekretārs
Juka Justi

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka 17.decembrī Tallinā Igaunijas, Latvijas un Somijas aizsardzības ministrijas nolēma sadarboties kopīgam bruņutransportieru iepirkumam.

Dalies ar šo ziņu