Jaunais “Gripen E” lidaparāts veicis pirmo testa lidojumu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/AINonline.com
Gripen E
Foto: SAAB Technologies

Pirmo lidojumu veicis jaunais ražotāja “SAAB” lidaparāts “Gripen E”, tā pilots bijis Zviedrijas Aizsardzības tehnikas administrācijas testu pilots Henriks Vānsets (Henrik Wänseth), vēsta starptautisko aviācijas ziņu portāls AINonline.com.

Ražotājs par jaunā lidaparāta testa lidojuma veikšanu paziņoja 3. decembrī, papildus demonstrējot arī tā īpašo krāsu – trīs toņu zaļais šķembu dizaina krāsojums rada kamuflāžas efektu, kas saplūst ar redzamajiem laukiem un pļavām. Šādā veidā jau vairākus gadus tiek krāsoti Zviedrijas militārie lidaparāti, informē aviācijas ziņu portāls.

Jāpiebilst, ka Zviedrijas Aizsardzības tehnikas administrācija savā mikroblogošanas vietnes “Twitter” kontā norādījusi – lidaparāti, iespējams, tiks krāsoti citādāk, kā arī katrs varētu būt ar cita veida “rakstu”. Šis konkrētais krāsojums pagaidām piemērots tikai testa lidaparātam.

AINonline.com norāda, ka Zviedrijas Gaisa spēki šos lidaparātus pilnībā sāks lietot ap 2021. gadu, kad tiks saņemti visi 60 vienvietīgie lidaparāti JAS 39E. Tie būs aprīkoti ar plašu pilota kabīnes ekrānu, kā arī “head-up” displeju, kas ļaus pilotiem vajadzīgo informāciju ieraudzīt uz kabīnes stikla, informē Brazīlijā bāzētais tehnoloģiju izstrādātājs “AEL Sistemas”.

“SAAB” iepriekš jau testējuši trīs “Gripen E” modeļus – 39-8, 39-9 un 39-10, pēc kuru pārbaudes šī gada janvārī uzsākta pirmo četru vienvietīgo lidaparātu ražošana. Pirmais no tiem tika izmēģināts jau 26. augustā un pēc pārbaudes lidojumiem Zviedrijā tiks piegādāts Brazīlijas bruņotajiem spēkiem, vēsta AINonline.com. Savukārt pārējie trīs izgatavotie lidaparāti paredzēti testa lidojumiem un izmēģinājumiem Zviedrijā un jau nodoti valsts Aizsardzības tehnikas administrācijas rīcībā.

Novembrī lidaparātu ražotāja “Embraer” rūpnīcā Sanpaulu piepilsētā Brazīlijā tika uzstādīts arī pagaidām vienīgais “Gripen” lidaparātu simulators. Tas uzstādīts “Gripen dizaina un attīstības tīkla” (Gripen Design and Development Network) laboratorijā, kas izveidota, sadarbojoties visām lidaparāta ražošanā iesaistītajām kompānijām – “SAAB”, “Embraer”, “Atech”, “AEL Sistemas”, kā arī Brazīlijas Gaisa spēkiem, raksta AINonline.com. Jaunais simulators būs svarīga komponente lidaparātu sistēmu uzlabošanai un izmēģināšanai, kā arī nodrošinās pilotu sagatavošanu reāliem lidojumiem. Papildus 2020. gadā “Gripen dizaina un attīstības tīkla” laboratorijā plānots atklāt arī “Gripen Lidojumu testu centru” (Gripen Flight Test Center).

“SAAB” pārstāvji norādījuši, ka cer uz abu iesaistīto valstu atsaucību lidaparātu iepirkumos. Zviedrija jau pasūtījusi 60 vienvietīgās “Gripen E” lidmašīnas, pamatojoties ar pieaugošo spriedzi Baltijas reģionā. Savukārt Brazīlija pasūtījusi 108 lidaparātus.

“Gripen” E un F modeļu tirdzniecības komanda papildus ķērusies klāt arī piedāvājumu izstrādāšanai citu valstu bruņotajiem spēkiem. No 2025. gada Somijas Gaisa spēku izmantotos “F/A-18 Hornet” lidaparātus plānots nomainīt ar citiem, tāpēc valsts jau izsludinājusi iepirkuma konkursu. Izmēģinājumiem Somijas Gaisa spēku bāzē līdz šim pieteikušies vairāki ražotāji – “Boeing” ar “Super Hornet”, “Dassault” ar “Rafale”, “Eurofighter” ar “Typhoon”, “Lockheed Martin” ar “F-35” un “Saab” ar “Gripen E/F” modeļa lidaparātu.

Dalies ar šo ziņu