Vācija apspriež jaunas pretraķešu programmas izveidi ar “Lockheed Martin”

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews.com
raķete
Foto: John Hamilton-White Sands Missile Range Public Affairs

Vācijas aizsardzības nozares amatpersonas turpina apspriest potenciālu vienošanos ar “Lockheed Martin” un “MBDA Deutschland” par nākamās paaudzes pretraķešu sistēmas izveidi, vēsta aizsardzības nozares ziņu portāls “DefenseNews.com”.

Informācija par plānoto pretraķešu sistēmu jeb “Taktisches Luftverteidigungssystem” (TLVS) iekļauta neklasificētajā Vācijas Aizsardzības ministrijas pusgada atskaitē, kurā norādīta informācija par galveno valsts militāro projektu attīstību. Tas ir Aizsardzības ministrijas pirmais publiskais novērtējums ASV un Vācijas kopražojuma otrajam piedāvājumam, informē “DefenseNews.com”.

“Šī analīze parāda, ka uzņēmumu piedāvājums līdz galam neatbilst valdības kritērijiem, jo galvenie elementi un pakalpojumi tajā vēl aizvien nav iekļauti. Par vairākiem kritērijiem valdība ar ražotājiem iepriekš jau bija vienojusies, bet tie nav izpildīti,” norādīts Aizsardzības ministrijas atskaitē.

Vācijas Aizsardzības ministrija norādījusi, ka šobrīd kopā ar uzņēmumu pārstāvjiem diskutē par iespējām nepilnības novērst līdz 2019. gada beigām.

Kopumā valdība šo programmu nosaukusi par “trauslu”, pamatojoties uz tās tehnoloģisko un vadāmības sarežģītību. Salīdzinājumam – jūnijā veidotajā atskaitē ministrijas pārstāvji šo programmu bija novērtējuši daudz pozitīvāk, minot ievērojamu progresu tās izstrādē, ziņo “DefenseNews.com”.

Portāls norāda, ka Vācijas Aizsardzības ministrija komentārus par projektam nepieciešamajiem uzlabojumiem nav sniegusi, savukārt uzņēmuma “Lockheed Martin” pārstāvji norādījuši, ka nesniegs komentārus par informāciju, kas attiecas uz ministrijas atskaitēm.

Aizsardzības ministrijas atskaite papildus ir izskaidrojums tam, kāpēc amatpersonas nespēj noteikt konkrētu laiku sistēmas iepirkuma apspriešanai Vācijas parlamentā, tāpēc apstiprināšanai pagaidām nav izvirzīts vairāku miljardu ASV dolāru lielais plānotais darījums, norāda “DefenseNews.com”.

Pirmkārt, valdībai jāgaida, kad tiks apstiprināts ārzemju bruņoto spēku iepirkuma darījums ar ASV, lai iegādātos “Lockheed Martin” ražoto “PAC-3 MSE” pārtvērēju, kas ir TLVS sistēmas primārā raķete, vēsta aizsardzības nozares portāls. Tāpat pagaidām nav atrasts veids, kā savietot sistēmu ar sekundāro pārtvērēju “IRIS-T SL”, kura ražotājs ir Vācijas kompānija “Diehl Defence”.

Aizsardzības ministrijas amatpersonas atskaitē min, ka jaunākajā “Lockheed Martin” un “MBDA Deutschland” priekšlikumā nav iekļauta dokumentācija, kas būtu nepieciešama sekundārā pārtvērēja iekļaušanai sistēmā. Tas savukārt ir iemesls, kāpēc ministrija nevar saņemt iepirkuma piedāvājumu no uzņēmuma “Diehl Defence”.

Vācijas amatpersonas norādījušas, ka “IRIS-T” raķešu izmantošana sistēmā ir obligāti nepieciešama, jo tās tiek ražotas Vācijā un ir lētākas. Neņemot vērā to, ka jaunā pretraķešu programma Vācijas valdībai sagādājusi ne mazums galvassāpju, amatpersonas vēl aizvien uzskata, ka TLVS sistēma būtu vislabākā, ar kuru aizvietot valstī esošās “Patriot” pretraķešu sistēmas, vēsta “DefenseNews.com”.

Vācijas Aizsardzības ministrijas atskaitē norādīts, ka gadījumā, ja šāda raķešu sistēma tik tiešām tiks izveidota, valsts bruņotie spēki piedzīvos ievērojamu tehnoloģisko pārākumu un kļūs par vadošo NATO valsti pretraķešu aizsardzības jomā.

Dalies ar šo ziņu