Cīņā pret avatāru: jaunās tehnoloģijas ASV armijā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Military.com
Avatars
Foto: Foto: US army

ASV armijas kājnieku brigādes drīzumā uzsāks jauna veida treniņus – kaujas situācijām tiks izmantota virtuālās realitātes simulācija. Pateicoties avatāriem, izspēlētās kaujas situācijas regulāri mainīsies un netiks pieļauta to atkārtošanās, raksta aizsardzības nozares portāls “Military.com”.

Integrētā virtuālās realitātes sistēma jeb “IVAS” nodrošinās karavīrus ar atbalstu kaujas gadījumā – īpašajās taktiskajās brillēs iestrādāts displejs, kurā attēlota karte, tās spēs atpazīt un noteikt mērķus, kā arī veikt citas vērtīgas funkcijas. Taču, kā norāda “Military.com”, jaunā sistēma spēs radīt arī virtuālo apmācību vidi.

Brigādes ģenerālis Entonijs Potss (Anthony Potts) nesenā adaptīvās arhitektūras industrijas dienā norādījis, ka jaunā sistēma nodrošinās iespēju karavīriem un nelielām vienībām pašiem izveidot savus treniņu scenārijus. “Seržantiem būs iespēja noskenēt kādu konkrētu istabu vai vietu un tajā salikt virtuālos avatārus, pēc tam, komandējot savu vienību, šo vietu ieņemt un atbrīvot no virtuālā ienaidnieka,” sacīja E. Potss.

Sistēmas izveidotie avatāri radīs pavisam citāda veida mācību pieredzi, norāda armijas pārstāvji. Ja parasti atkārtotajos treniņos iedomātais pretinieks stāv tajā pašā vietā, kur iepriekš, “IVAS” mākslīgais intelekts parūpēsies par to, ka avatāri spēj analizēt karavīru darbības un nākamajos uzdevumos rīkoties citādi, uzsver brigādes ģenerālis E. Potss. Viņš piebilst: “ja pirmajā reizē avatārs bija aiz durvīm, tad otrajā reizē tas jau zinās, ka jāpārvietojas tālāk no durvīm, lai radītu grūtības karavīriem vietu ieņemt.”

ASV armijas pārstāvji norāda, ka jau tagad apzinās “IVAS” sistēmas priekšrocības un turpinās to izmēģināt praktiskos treniņos. Taču, galvenokārt amatpersonas šobrīd vēlas noskaidrot, vai šī sistēma apmierina karavīrus, kuri ar to strādās nākotnē. Brigādes ģenerālis E. Potss uzsver – “mūsu galvenais kritērijs ir karavīri, un tas, kāda ir viņu nostāja. Ja karavīrus šāds modelis neapmierina, tad mēs nupat lieki iztērējām nodokļu maksātāju naudu.”

Lai radītu šādas tuvās distances kaujas situācijām paredzētās taktiskās brilles, ASV armija 2018. gadā noslēdza 480 miljonu ASV dolāru vērtu darījumu ar “Microsoft”. Plānots, ka “IVAS” karavīru rīcībā tiks nodota jau 2021. gadā, informē ASV armijas modernizācijas komandcentra pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu